Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Live η ορκωμοσία του (vid)

Gazzetta team
Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Live η ορκωμοσία του (vid)
Στις 18.00 ώρα Ελλάδος ξεκινάει η τελετή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, που θα γίνει με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών.

Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Το πρόγραμμα

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Lady Gaga θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε λίγες ώρες νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο, καθώς δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας.

Η συμβολική συνοδεία της Κάμαλα Χάρις

Την Κάμαλα Χάρις θα συνοδεύσει στην τελετή ο αστυνομικός, ο οποίος κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο απομάκρυνε τους ταραξίες μακριά από τη Γερουσία.

Ένας βοηθός του Μπάιντεν επιβεβαιώνει στο CNN ότι ο Γιουτζίν Γκούντμαν θα συνοδεύσει την Χάρις στο νέο της ρόλο ως αναπληρώτρια Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έφτασε στο Καπιτώλιο ο Τζο Μπάιντεν

Στο Καπιτώλιο έφτασαν ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Απειλή για βόμβα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Στην εκκένωση του Ανώτατου Δικαστηρίου προχώρησαν οι αρχές των ΗΠΑ μετά από απειλή για βόμβα.

Ο ανταποκριτής του CNN, Alex Marquardt, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αυξημένη παρουσία της εθνικής φρουράς τα τελευταία λεπτά.

Ωστόσο όπως φαίνεται πρόκειται για φάρσα, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται τα τελευταία λεπτά.

«Kαινούρια ημέρα» ανατέλλει στην Αμερική

Ο Τζο Μπάιντεν έγραψε σήμερα στο Twitter ότι μια «καινούρια ημέρα» ανατέλλει στην Αμερική, λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την ορκωμοσία του διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Lady Gaga τραγούδησε τον Εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

Ορκίστηκε η Καμάλα Χάρις

Η Καμάλα Χάρις ορκίστηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα στο συγκεκριμένο ανώτατο πολιτικό αξίωμα στην αμερικανική ιστορία.

Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν

Η Αμερική άλλαξε και τυπικά σελίδα, αφού ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος Πρόεδρος.

Στην πρώτη του ομιλία έστειλε μήνυμα ενότητας

«Μάθαμε και πάλι ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη αλλά τελικά η Δημοκρατία κυριάρχησε. Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, της Δημοκρατίας, είναι μια μέρα ελπίδας και αποφασιστικότητας.

Σε όσους δεν με υποστήριξαν: Δείτε τις απόψεις μου, αν διαφωνείτε καλώς, το δικαίωμα να διαφωνούμε με ειρήνη είναι η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους. Η διαφωνία δεν πρέπει να οδηγήσει σε άρση της ενότητας. Ακούστε με, θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς.

Πριν λίγες ημέρες ένας όχλος προκάλεσε βία για να σταματήσει τη Δημοκρατία μας. Δεν τα κατάφεραν. Δεν θα συμβεί αυτό ποτέ ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ.

Έχουμε εδώ, την γυναίκα αντιπρόεδρο. Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν.

Αυτή η στιγμή είναι ιστορική. Έχουμε μια πρόκληση μπροστά μας και είναι η ενότητα. Η ενότητα είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αν λειτουργήσουμε ως Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σας διαβεβαιώνω πως δεν θα βγούμε ποτέ ηττημένοι.

Στόχος να ενώσω το έθνος μας και τον λαό μας. Ζητώ από όλους να είναι δίπλα μου σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να καταπολεμήσουμε εχθρούς όπως το μίσος, τον εξτρεμισμό, την πανδημία, με ενότητα.

Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από καθέναν από εμάς ξεχωριστά αλλά από όλους μας. Είμαστε ένα εξαιρετικό έθνος, καλοί άνθρωποι και προσπαθούμε στην πορεία των χρόνων πολεμάμε για να τα καταφέρουμε. Έχουμε πολλά να κάνουμε, έχουμε πολλά πράγματα να διορθώσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Δείτε live εικόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ