Έκρηξη στη Βηρυτό: Εντοπίστηκε ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου που ανατίναξε τη Βηρυτό

Gazzetta team
Εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία.

Στη Λεμεσό εντοπίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές Κύπρου, σήμερα το απόγευμα (6/8), ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus. Όπως ανέφερε, δε, στο Sigmalive ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο 43χρονος εντοπίστηκε μετά από αίτημα της Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο επιχειρηματίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων από τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με το επίμαχο φορτίο της νιτρικής αμμωνίας, που προκάλεσε τη φοβερή έκρηξη στη Βηρυτό, έπειτα από αίτημα των Αρχών του Λιβάνου και οι απαντήσεις θα αποσταλούν στον Λίβανο τις επόμενες ώρες.

Η Αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής το παραμικρό επίσημο αίτημα για προσαγωγή, σύλληψη ή έκδοση του εν λόγω επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ρώσος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου, ενώ ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό, αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους.

Ωστόσο, οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του.

Το ανατριχιαστικό είναι πως το πλοίο, φορτωμένο με τη νιτρική αμμωνία, φαίνεται πως είχε περάσει και από τον Πειραιά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...