Ελληνας ξεναγός στην Ταϊλάνδη στο gazzetta: «Ενα Θεός ξέρει πότε θα επιστρέψω στην Ελλάδα, εδώ δεν ασχολείται κανείς με τίποτα»

Ελληνας ξεναγός στην Ταϊλάνδη στο gazzetta: «Ενα Θεός ξέρει πότε θα επιστρέψω στην Ελλάδα, εδώ δεν ασχολείται κανείς με τίποτα»
Ο Ηλίας είναι ξεναγός στην Ταϊλάνδη εδώ και 15 χρόνια. Μέσω του gazzetta.gr εκφράζει την αγωνία του για το πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα και στέκεται στο ότι ακόμη και σήμερα στην χώρα σχεδόν όλα είναι ανοιχτά και πως τουρίστες συνεχίζουν να την επισκέπτονται!

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Ηλίας Γεωργίου (σ.σ. δεν θέλει να πει το πραγματικό του επίθετο) περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στην Ταϊλάνδη εδώ και 15 χρόνια. Εργάζεται ως ξεναγός κυρίως στο Κράμπι, Φέτος προτίμησε στο Κο Πα Νγκαν. Σε κάθε σεζόν του (σ.σ. διαρκεί περίπου 6 μήνες) εξυπηρετεί 20 τουρίστες κάθε μέρα. Περίπου 4.000 άτομα ακούν τις οδηγίες του και μαθαίνουν τα μυστικά της περιοχής.

Φέτος, λόγω του κορονοϊού, η σεζόν τελείωσε πρόωρα και οικονομικά έχει πέσει εκτός προϋπολογισμού. Άλλοι περίπου 1.000 ξεναγοί στην Ταϊλάνδη είναι επίσης χωρίς δουλειά αυτήν τη στιγμή, παρόλο που όπως μας λέει στο gazzetta.gr σχεδόν τα πάντα λειτουργούν κανονικά - ειδικά έξω από το κέντρο της χώρας.

«Εδώ δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα, δεν ασχολείται κανένας. Ερχονται ακόμα τουρίστες ειδικά εδώ που είμαι στην Κο Πα Νγκαν. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα τα κλείσουν όλα αλλά θα είναι αργά.

Ο Υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης λέει πως αν δεν παρθούν σοβαρά μέτρα και δεν κλείσουν τα πάντα θα γίνει η κατάσταση χειρότερα από την Ιταλία. Με λίγα λόγια κράζει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, έχουν κλείσει μόνο ελάχιστα μπαρ, τα εστιατόρια είναι όλα ανοιχτά. Δεν είμαι βέβαιος για το τι συμβαίνει σε άλλα μέρη της Ταϊλάνδης, αλλά θα μπορείς να πάρεις take away», λέει ο Ηλίας στο gazzetta.gr.

Η δουλειά σας πώς έχει επηρεαστεί;

«Κάθε χρόνο στη βάρκα η οποία κάνει το ημερήσιο δρομολόγιο υπάρχουν 20 τουρίστες. Εγώ φέτος δεν δούλεψα σχεδόν καθόλου λόγω της πανδημίας, ενώ έχουν χάσει οι πάνω από 1.000 ξεναγοί την δουλειά τους. Μ' αυτό το... μπαμ που έγιναν σταμάτησαν τα πλάνα μας.

Τώρα, πως και δεν έχεις γυρίσει ακόμη πίσω;

«Το εισιτήριό μου είναι για τις 31/3 αλλά δεν ξέρω αν θα πετάξω, ένας Θεός το γνωρίζει αυτό και από το προξενείο δεν ανταποκρίνονται, δεν απαντούν. Παίρνεις στην Qatar, επίσης, δεν σου απαντάνε, έχουν σταματήσει να λειτουργούν; Δεν ξέρω τι να πω. Και κάποια στιγμή θα λήξει και η visa, η οποία βάσει των συνθηκών θα έπρεπε κανονικά να σου στέλνουν την ανανέωσή της. Εγώ έχω πάρει την Ελληνική Πρεσβεία απ' όπου μου είπαν σου λένε "πήγαινε πίσω, βρες άλλον τρόπο να πετάξεις ή να βγεις από την χώρα". Δεν το λέω μόνο εγώ, γενικά κάνουν παράπονα για την πρεσβεία στην Μπανγκόκ.

Πιστεύω ότι θα αλλάξει αυτό, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να βγει έξω. Αν παραβιάσεις την visa σου πληρώνεις κάθε μέρα έξτρα 20 ευρώ περίπου, αν δεν κάνω λάθος».

Ενα μήνυμα που θες να στείλεις;

«Είστε τυχεροί στην Ελλάδα που έχουν παρθεί αυτά τα μέτρα. Μπορεί να είναι αυστηρά αλλά αν ζεις σε μια χώρα όπου όλα είναι τόσο ελεύθερα ακόμη κι όταν απειλείται η υγεία... Εύχομαι όλα αυτά να τελειώσουν σύντομα, όσοι έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες χώρες να επιστρέψουν γρήγορα σπίτι τους».