Μαρτυρία στο gazzetta.gr από Φιλιππίνες: «Αν σε δουν να κυκλοφορείς χωρίς πάσο, σε βάζουν για 24 ώρες φυλακή»

Μαρτυρία στο gazzetta.gr από Φιλιππίνες: «Αν σε δουν να κυκλοφορείς χωρίς πάσο, σε βάζουν για 24 ώρες φυλακή»
H Mάρλα Νούνιεζ κατάγεται από τις Φιλιππίνες και εδώ και 28 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Μέσω του gazzetta.gr μοιράζεται μαζί μας τα όσα ζουν στην πατρίδα της, με τα πολύ αυστηρά μέτρα!

Η Μάρλα Νούνιεζ ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και 28 χρόνια και τα τελευταία δύο χρόνια έχει την δική της επιχείρηση με γυναικεία ρούχα στη Νέα Σμύρνη. Τις τελευταίες μέρες, λόγω κορονοϊού, έχει την αγωνία των δικών της ανθρώπων στο Τικάο - ένα νησί περίπου 100.000 κατοίκων στην επαρχία Μασμπάτε των Φιλιππίνων.

Η Μάρλα, στέκεται στα σοβαρά μέτρα έχουν παρθεί στην Ελλάδα, αλλά πιο πολύ μάς μιλάει για την αυστηρότητα των Αρχών στην πατρίδα της. Για αποφάσεις που έχουν κρατήσει τα κρούσματα του κορονοϊού σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες.

Η Μάρλα Νούνιεζ λέει χαρακτηριστικά στο gazzetta.gr:

«Ζω στην Ελλάδα από το 1992, εδώ και 28 χρόνια... Σχεδόν όλη μου τη ζωή την έχω περάσει εδώ. Πάντα το μυαλό κι η καρδιά μου όμως είναι και στις Φιλιππίνες, όπου ζουν η μητέρα μου και τα άλλα τρία αδέρφια μου. Τις τελευταίες μέρες φυσικά, λόγω του κορονοϊού, υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία.

Εκεί, όμως, είναι πολύ πιο αυστηρά. Το έχουν πάρει πιο σοβαρά από την αρχή... Για παράδειγμα, αν σε βρουν στο δρόμο χωρίς το πάσο καραντίνας, σε βάζουν φυλακή για 24 ώρες. Κάθε οικογένεια έχει εξασφαλίσει ένα τέτοιο πάσο για να μπαίνουν στο σπίτι οι απαραίτητες προμήθειες από το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο.

Ο αδερφός μου μού είπε ότι βρήκαν 15 άτομα στο δρόμο και τα έβαλαν φυλακή χθες το βράδυ. Ο άλλος μου αδερφός είναι ναυτικός, αυτές τις μέρες είναι εγκλωβισμένος στο λιμάνι, στη Μανίλα καθώς υπάρχει απαγόρευση να βγουν από εκεί.

Ο κόσμος κάτω είναι καλά, περιμένουν πως και πως να τελειώσει φυσικά αυτή η κρίση. Πέρα από την υγεία που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, όλοι σκέφτονται και τα χρήματα, δεν είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η κατάσταση. Όπως και εμείς εδώ περιμένουμε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, έτσι είναι και εκεί.

Υπάρχει η καραντίνα 14 ημερών και θα κρατήσει αυτό το μέτρο μέχρι τις 10 Απριλίου, όπως μου λένε οι δικοί μου.

Ως μέτρα στήριξης, λένε από την Κυβέρνηση ότι θα δώσουν χρήματα σε άτομα μεγάλης ηλικίας, αυτοί που είναι πάνω από 80 ετών θα πάρουν κάποιο επίδομα. Ακούγεται ότι θα δοθούν και σε άλλους αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.

Εύχομαι σε όλους υπομονή, ψυχραιμία και να ακούμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί».