Η μούμια μίλησε: Αναδημιούργησαν τη φωνή ιερέα που έζησε πριν από 3.000 χρόνια (pics & audio)

Gazzetta team
Η μούμια μίλησε: Αναδημιούργησαν τη φωνή ιερέα που έζησε πριν από 3.000 χρόνια (pics & audio)
Επιστήμονες κατάφεραν αναδημιουργήσουν τη φωνή ενός ιερέα-μούμια, που έζησε πριν από 3.000 χρόνια!

Η φωνή του νεκρού!

Οι επιστήμονες έκαναν πραγματικότητα την επιθυμία ενός ιερέα της αρχαίας Αιγύπτου, δίνοντας ξανά «ζωή» στη φωνή του, 3.000 χρόνια μετά τον θάνατό του!

Ονόματι Nesyamun, ο ιερέας έζησε στη διάρκεια της ασταθούς ηγεμονίας του Φαραώ Ραμσή ΙΑ', ανάμεσα στο 1099 και 1069 π.Χ.

Οι ιερείς -και- τότε έπρεπε να έχουν δυνατή φωνή, διότι, μεταξύ άλλων, στα καθήκοντά τους ήταν και το τραγούδι.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, όπως συμβαίνει στον μάταιο τούτο κόσμο, ο Nesyamun πέθανε... Και φυσικά, η φωνή του σίγησε. Μέχρι σήμερα.

Διότι, ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το πανεπιστήμιο του Γιορκ και το μουσείο του Λιντς την έφεραν πίσω στη ζωή, δημιουργώντας ένα φωνητικό σύστημα, με τη χρήση εκτυπωτή 3-D, ο οποίος κατασκευάστηκε βάσει της φωνητικής οδού του Nesyamun και η οποία σαρώθηκε για να προσδιοριστούν οι ακριβείς διαστάσεις της!

Το αποτέλεσμα;

Ακούστε:

Συνδυάζοντας τη φωνητική οδό με έναν τεχνητό λάρυγγα, δημιούργησαν έναν ήχο παρόμοιο με τη φωνή του Nesyamun και για πρώτη φορά ακούμε τη φωνή ενός νεκρού, η οποία, φυσικά, δεν ξέραμε πώς είναι!

Μελλοντικός στόχος των επιστημόνων τώρα είναι η εκφορά ολόκληρων προτάσεων με τη φωνή του Nesyamun.

Ολίγον τι ανατριχιαστικό, αλλά εκπληκτικό. Όπως και να το κάνουμε.

Ο καθηγητής Fletcher, μάλιστα, είπε στο BBC ότι ήταν επιθυμία του ιερέα να ακουστεί η φωνή του στη μετά θάνατον ζωή, πεποίθηση που αποτελούσε κομμάτι των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. «Ήταν γραμμένο στο φέρετρο του, ήταν αυτό που ήθελε. Με κάποιον τρόπο, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την επιθυμία», τόνισε.