Βρέθηκαν δύο βυθισμένα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα από την ιστορική ναυμαχία του Μιντγουέι (pics & vids)

Gazzetta team
Βρέθηκαν δύο βυθισμένα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα από την ιστορική ναυμαχία του Μιντγουέι (pics & vids)
Δύο από τα επτά πλοία, που βυθίστηκαν στη ναυμαχία του Μιντγουέι, στον Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψαν οι ερευνητές -21 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου!

Πρόκειται για τα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα Kaga και Akagi, τα οποία βυθίστηκαν στη διάρκεια της ιστορικής ναυμαχίας ανάμεσα στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και τον αυτοκρατορικό στόλο της Ιαπωνίας, το 1942.

Μια ανακάλυψη, δε, 21 ολόκληρα χρόνια αφότου βρέθηκε μόνο άλλο ένα από τα επτά, συνολικά, πλοία, που βυθίστηκαν στη ναυμαχία του Μιντγουέι- το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Yorktown.

Τα μέλη του πληρώματος του ερευνητικού σκάφους Petrel (που ανήκει στη Vulcan Inc, εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον εκλιπόντα συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν) «χτένιζαν» για εβδομάδες τον Ειρηνικό Ωκεανό και κατάφεραν, τελικά, να βρουν τα δύο πλοία, ευελπιστώντας τώρα ότι θα βρουν και τα άλλα τέσσερα.

Για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιήθηκε ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο με σόναρ.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, που άναψε το «πράσινο φως», καθώς στην Αμερική υπάρχει νόμος που ορίζει ότι είναι παράνομο να διαταράσσονται πολεμικοί τάφοι.

Τόσο το Kaga όσο και το Akagi βρέθηκαν σε βάθος, περίπου, 5.490 μέτρων, εντός του πάρκου-μουσείου Papahanaumokuakea Marine National Monument.

Το Kaga, μάλιστα, συμμετείχε στην αιφνιδιαστική επίθεση (ήταν η ναυαρχίδα του αντιναυάρχου Ναγκούμο) κατά του Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου 1941.

Η ναυμαχία του Μιντγουέι (νήσος σε απόσταση περίπου 2.000 χλμ ΒΔ των νήσων Χαβάη) μεταξύ του αμερικανικού και του ιαπωνικού στόλου υπήρξε μια από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό.

Έλαβε χώρα κάπου έξι μήνες μετά την καταστροφή στο Περλ Χάρμπορ, στις 4 ως 7 Ιουνίου 1942, και θεωρείται σημείο στροφής της μέχρι τότε ακατάσχετης νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό.

Αρκετοί ιστορικοί την χαρακτήρισαν ως το «Ελ Αλαμέιν» του Ειρηνικού, αλλά κάπου 50 χρόνια αργότερα άλλοι μελετητές τη θεώρησαν ως «ανέλπιστη νίκη», η οποία, ωστόσο, για πρώτη φορά έδρασε σαν ισχυρό αντίβαρο στην εξαιρετικά μειονεκτική θέση των ΗΠΑ, από την αρχή του πολέμου, έναντι της Ιαπωνίας.

Η ναυμαχία του Μιντγουέι, πάντως, ήταν στην πραγματικότητα μια «αεροναυμαχία», καθώς οι αντίπαλοι στόλοι δεν αντιμετώπισαν απευθείας ο ένας τον άλλο, αλλά πολέμησαν εξαπολύοντας κύματα αεροσκαφών.