Brexit: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος από την Τερέζα Μέι

Gazzetta team
Brexit: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος από την Τερέζα Μέι
Μια σειρά από συμβιβασμούς που ενσωματώθηκαν στη νέα συμφωνία για το Brexit, παρουσίασε η Τερέζα Μέι, ζητώντας την στήριξη των Εργατικών και του Τζέρεμι Κόρμπιν για το σχέδιο του Brexit.

Στο νέο σχέδιο, το οποίο θα κληθούν να εγκρίνουν οι Βρετανοί βουλευτές θα περιλαμβάνεται και μια ρήτρα δεύτερου δημοψηφίσματος. «Αυτή η συμφωνία δεν είναι η τελευταία λέξη της σχέσης μας την Ε.Ε.» σημείωσε η Τερέζα Μέι, η οποία αποκάλυψε ότι το υπουργικό της συμβούλιο συμφώνησε σε μια προσωρινή τελωνειακή ένωση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές στη Βρετανία.

Η νέα συμφωνία, θα μπει σε ψηφοφορία στις αρχές Ιουνίου. Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί το Brexit. «Η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ εκτός αν η Συμφωνία Αποχώρησης κερδίσει την στήριξη όλων των πολιτικών κομμώτων του κοινοβουλίου».

«Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές για την προστασία της οικονομικής και συνταγματικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από τρεις προσπάθειες για την επίτευξη κοινοβουλευτικής συμφωνίας, δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός αν έχουμε μια συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη στήριξη των κομμάτων» σημείωσε η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Τερέζα Μέι, τα μέλη του κοινοβουλίου θα μπορούν να ψηφίσουν για το αν επιθυμούν δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. «Αναγνωρίζω τη γνήσια και ειλικρινή δύναμη των αισθημάτων σε ολόκληρο το Σώμα επί του σημαντικού αυτού ζητήματος. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην εισαγωγή ένα προαπαιτούμενο να ψηφίσουν κατά πόσον θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτό πρέπει να συμβεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Αν η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίσει για διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, θα απαιτεί από την κυβέρνηση να προβλέψει για ένα τέτοιο δημοψήφισμα – συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας αν θέλει να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης».