Οι 18 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο: Όλες οι λεπτομέρειες της τιτάνιας προσπάθειας των διασωστών (pics & vids)

Gazzetta team
Οι 18 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο: Όλες οι λεπτομέρειες της τιτάνιας προσπάθειας των διασωστών (pics & vids)
Ο χορός των διασωστών, το υποβρύχιο του Έλον Μασκ, τα συγκλονιστικά βίντεο από την διάσωση και τα πρόσωπα των «νικητών».

H επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης των 12 εγκλωβισμένων αθλητών και του προπονητή τους σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης σκόρπισε κύματα ενθουσιασμού και ανακούφισης σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς μετά από 18 ημέρες αγωνίας, η περιπέτεια έλαβε τέλος.

Οι διασώστες με ηρωικές κι υπεράνθρωπες προσπάθειες απεγκλώβισαν και τον 25χρονο προπονητή της ομάδας των "Wild Boars" (Αγριόχοιρων), ξεπερνώντας τα όριά τους, καθώς οι συνθήκες που επικρατούσαν στα έγκατα του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ο χορός της νίκης από τους διασώστες

Σε ξέφρενους πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι εθελοντές διασώστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης.

Αφότου η επιχείρηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, οι διασώστες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν χαρούμενοι για το αίσιο τέλος της περιπέτειας των παιδιών και του προπονητή.

Παράλληλα τα τοπικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ευχαριστήρια μηνύματα προς όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση των παιδιών και του προπονητή.

Συγκλονίζει το βίντεο από τα έγκατα του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ

Ενα συγκλονιστικό βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των 12 μικρών ποδοσφαιριστών στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπου είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 14 ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα.

Το βίντεο αποτυπώνει ανατριχιαστικά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι διασώστες προκειμένου να προσεγγίσουν και τελικά να σώσουν τα παιδιά και τον προπονητή τους.

Τα πολύ στενά περάσματα, οι λασπώδεις εσοχές γεμάτα νερό, οι μυτεροί βράχοι εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας δίνοντας μια μικρή γεύση των όσων πέρασαν διασώστες και παιδιά.

Το υποβρύχιο «Αγριογούρουνο» του Έλον Μασκ

Ο πολυμήχανος Έλον Μασκ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση του να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Tham Luang στην Ταϊλάνδη. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ η εταιρεία του κατασκεύασε ένα μίνι υποβρύχιο για να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης.

Τελικά η συνδρομή του δισεκατομμυριούχου δεν χρειάστηκε και οι 13 βγήκαν από τη σπηλιά σώοι, ωστόσο η νέα του εφεύρεση ανοίγει το δρόμο για νέα μέσα στις επιχειρήσεις διάσωσης κάτω από ανάλογες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Μασκ, το μίνι υποβρύχιο που «ρυμουλκείται» από δύτες, ζυγίζει περίπου 40 κιλά – που σημαίνει πως «είναι εύκολο να μεταφέρεται στα στεγνά τμήματα του σπηλαίου». Μέσα στο υποβρύχιο θα έμπαινε κάθε φορά ένα παιδί και θα το μετέφεραν οι δύτες.

Το μίνι υποβρύχιο έχει υποβληθεί σε τεστ στις ΗΠΑ σε μια πισίνα, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε ο Έλον Μασκ το Σαββατοκύριακο. Είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορούν να το τραβούν μέσα στο νερό δύτες. Το πλεονέκτημα είναι ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται μέσα δεν χρειάζεται να κολυμπά ούτε να γνωρίζει να χρησιμοποιεί φιάλες οξυγόνου.

Σε χρόνο ρεκόρ το μίνι υποβρύχιο κατασκευάστηκε και εστάλη στην Ταϊλάνδη. Εξάλλου ο Μασκ είχε δηλώσει πως θα έκανε «τα πάντα» για να σώσει τα παιδιά από το Tham Luang.

Ο εφευρέτης πήγε και ο ίδιος στην Ταϊλάνδη και έφθασε μέχρι τη «σπηλιά 3», δηλαδή δύο χιλιόμετρα από την είσοδο, τη στιγμή που τα παιδιά βρίσκονταν οκτώ χιλιόμετρα στο εσωτερικό.

Το υποβρύχιο ονομάστηκε «Αγριογούρουνο» από το όνομα της ποδοσφαιρικής ομάδας των παιδιών «Wild Boars». «Θα το αφήσω εδώ για την περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον. Η Ταϊλάνδη είναι πραγματικά όμορφη», είπε ο Έλον Μασκ.

Οι δώδεκα ήρωες της Ταϊλάνδης

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Tham Luang της Ταϊλάνδης.

Τα αγόρια της ομάδας «Wild Boars» παγιδεύτηκαν εξαιτίας της πλημμύρας στο σπήλαιο τη στιγμή που έκαναν εκδρομή με τον 25χρονο βοηθό του προπονητή τους, Εκαπόλ Τσάνταγουόνγκ.

Το BBC Ταϊλάνδης καταδεικνύει ως υπεύθυνο τον 25χρονο, ο οποίος όμως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας των παιδιών με διαλογισμό.

Οι λεπτομέρειες για τις ταυτότητες των 12 παιδιών που διασώθηκαν έχουν κυκλοφορήσει τα ταϊλανδικά ΜΜΕ:

Chanin Vibulrungruang (Ψευδώνυμο: Τιτάνας), 11 ετών – Ο μικρός της ομάδας

Είναι το νεότερο μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ηλικία των επτά ετών και στη συνέχεια συμμετείχε στην ομάδα του σχολείου του, πριν πάρει πρόσκληση για να παίξει στους Wild Boars. Ήταν ο τελευταίος που απεγκλωβίστηκε επειδή μπορούσε να διαχειριστεί την παραμονή του στη σπηλιά λόγω άγνοιας κινδύνου. Θεωρήθηκε πως μαζί με τον προπονητή μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τόσο την παραμονή του στη σπηλιά όσο και τη διαδρομή για τον απεγκλωβισμό.

Panumas Sangdee (Ψευδώνυμο: Μιγκ) 13 ετών – Ο μεγαλύτερος βασικός παίκτης

Ο Μιγκ είναι ο μεγαλύτερος από τους βασικούς παίκτες της ομάδας και σύμφωνα με τον προπονητή, Nopparat Kantawong, είναι ευκίνητος στο γήπεδο.

Duganpet Promtep (Ψευδώνυμο: Ντομ), 13 ετών – Ο αρχηγός των Wild Boars

Είναι ο αρχηγός των Wild Boars και θα ακολουθήσει επαγγελματικά το ποδόσφαιρο αφού ήδη συμμετέχει σε ομάδες. Εμψυχώνει την ομάδα του και όλοι τον σέβονται για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. «Οι παίκτες στο γήπεδο τον χρειάζονται επειδή κάποιες φορές ο προπονητής δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα», λέει ο Kantawong.

Adul Sam-on, 14 ετών – Το παιδί που μιλούσε με τους διασώστες

Ο 14χρονος γεννήθηκε στην Μιανμάρ και η οικογένεια του μετακόμισε στην Ταϊλάνδη για ένα καλύτερο μέλλον. Μιλά ταϊλανδικά, βιρμανικά, κινέζικα και αγγλικά. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να επικοινωνήσει με τους Βρετανούς δύτες όταν τα παιδιά εντοπίστηκαν στη σπηλιά.

Somepong Jaiwong (Ψευδώνυμο: Πονγκ), 13 ετών – Ο «χαρούμενος» της ομάδας

Τον χαρακτηρίζουν ως τον χαρούμενο των Wild Boars. Αγαπάει το ποδόσφαιρο και τα αθλήματα και όνειρο του είναι να παίξει στην εθνική ποδοσφαίρου της Ταϊλάνδης.

Mongkol Booneiam (Ψευδώνυμο: Μαρκ), 12 ετών – Το «καλό παιδί»

Ο δάσκαλος του τον χαρακτηρίζει ως πολύ καλό παιδί που ξέρει να σέβεται. Ο πατέρας του δήλωσε πως ο Μαρκ είναι πολύ καλό παιδί που του αρέσει να διαβάζει τόσο πολύ, όσο το να παίζει ποδόσφαιρο.

Nattawut Takamrong (Ψευδώνυμο: Τερν), 14 ετών – Ήθελε οι γονείς του να παραμείνουν ήρεμοι

Ο 14χρονος όταν βρισκόταν στη σπηλιά παρακαλούσε στο γράμμα που απέστειλε στους γονείς του να μην ανησυχούν καθόλου. Οι γονείς του, του απάντησαν πως δεν ευθύνεται σε τίποτα και πως τον περιμένουν στην είσοδο της σπηλιάς.

Peerapat Sompiangjai (Ψευδώνυμο: Νύχτα), 17 ετών – Τα γλυκά των γενεθλίων του κράτησαν την ομάδα ζωντανή

Ο 17χρονος γιόρτασε τα γενέθλια του μέσα στη σπηλιά και οι γονείς του θέλουν να του διοργανώσουν πάρτι τώρα που διασώθηκε. Εικάζεται ότι η ομάδα αποφάσισε να πάει στη σπηλιά στις 23 Ιουνίου με αφορμή τα γενέθλια τους και όλοι είχαν φέρει γλυκά. Αυτές οι προμήθειες βοήθησαν τα παιδιά τις εννέα πρώτες μέρες που βρίσκονταν στη σπηλιά και δεν είχαν εντοπιστεί.

Ekarat Wongsukchan (Nickname: Μπιού), 14 ετών – Ανησυχούσε για το μαγαζί της μαμάς του

Ήταν το παιδί που στο γράμμα προς τη μαμά του υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει γρήγορα για να τη βοηθήσει στο μαγαζί της.

Prajak Sutham (Ψευδώνυμο: Νόουτ), 15 ετών – Ο ήρεμος

Περιγράφεται από την οικογένεια και τους φίλους του ως «ήρεμος και έξυπνος».

Pipat Pho (Ψευδώνυμο: Νικ), 15 ετών – Ήθελε μουκάτα

Ήταν το παιδί που ζήτησε από τους γονείς του να του φέρουν μουκάτα για να φάει μόλις βγει από τη σπηλιά

Pornchai Kamluang (Ψευδώνυμο: Τι), 16 ετών – Χαρούμενος μέσα στη σπηλιά

Στο γράμμα προς τους γονείς του, τους καλούσε να μην ανησυχούν διότι ήταν πολύ χαρούμενος μέσα στη σπηλιά.

Ο ρόλος του 25χρονου προπονητή στην διάσωση κι η βοήθεια του διαλογισμού

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης, το BBC Ταϊλάνδης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την περιπέτεια των παιδιών τον 25χρονο βοηθό του προπονητή τους, Εκαπόλ Τσάνταγουόνγκ που διασώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο Εκαπόλ είχε την ευθύνη των 12 παιδιών και είχε αποφασίσει να τα πάει εκδρομή. Ο 25χρονος αγνόησε τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις πινακίδες που υπήρχαν στην είσοδο του σπηλαίου και ενημέρωναν για τους κινδύνους και την απαγόρευση εισόδου κατά τη διάρκεια των μουσώνων, αποφασίζοντας να συνεχίσει την περιήγηση της ομάδας του.

Ο προπονητής των «Wild Boars» είχε ραντεβού και δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Εκαπόλ και τα 12 παιδιά στην εκδρομή που είχε διοργανωθεί. Είχε επίσης προτρέψει τον 25χρονο να πάρει μαζί του κάποια μεγαλύτερα παιδιά προκειμένου να τον βοηθήσουν στην επιτήρηση.

Πριν οι διασώστες καταφέρουν να τον απεγκλωβίσουν ο βοηθός προπονητής είχε στείλει γράμμα προς όλους τους γονείς με το οποίο τους ζητούσε συγγνώμη για την τροπή που πήρε η εκδρομή και είχε ζητήσει να είναι ο τελευταίος που θα βγει από το σπήλαιο παρόλο που η υγεία του ήταν στην χειρότερη κατάσταση.

Οι γονείς από την πλευρά τους τον καθησύχασαν και με γράμμα που έστειλαν του ανέφεραν πως δεν ευθυνόταν για τον εγκλωβισμό ενώ τα παιδιά ήταν πιο ασφαλή επειδή ήταν μαζί του και όχι μόνα τους.

Ο Εκαπόλ, είχε δύσκολα παιδιά χρόνια και γνωρίζει καλά τον διαλογισμό, κάτι που βοήθησε τόσο τον ίδιο όσο και τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπήλαιο Tham Luang.