Με ποιο πόλεμο είσαι ρε; Με τον καλό ή με τον κακό;

Με ποιο πόλεμο είσαι ρε; Με τον καλό ή με τον κακό;
Η ειρήνη δεν πουλάει! Τι να κάνουμε τώρα. Κάποτε ναι , πουλούσε. Τότε με τους μαλλιάδες, με τους χίπηδες, με τη ροκ έσπαγε ταμεία.

Τι αυτοκόλλητα και σημαίες με το σήμα της ειρήνης ,τι μπλουζάκια, τι αφίσες! Όλα γινόταν ανάρπαστα! Περάσανε όμως τα χρόνια. Η ειρήνη είναι πλέον εμπορικά κάτι ξεπερασμένο. Παραπέμπει σε άλλες εποχές , σε άλλη μόδα. Η αγορά όμως πρέπει να κινηθεί και ως γνωστό αυτορρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της.

Τώρα το ίδιο σύστημα που κάποτε ανέβασε στο πάλκο την ειρήνη ώστε να την χειραγωγεί ,μετατρέποντας την τελικά σε περιφερόμενη ζητιάνα, ανακάλυψε για τις ανάγκες του νέους πρωταγωνιστές.

Τα θύματα και έναν κακό! Πολύ κακό και μοχθηρό για την ακρίβεια ώστε να προκαλεί αίσθηση και όσο το δυνατόν την γενική κατακραυγή. Αντικρίζοντας τα πρότυπα των κακών, κάθε φορά και διαφορετικά κι σε άλλη μεριά του πλανήτη , ενστικτωδώς μου έρχεται στο μυαλό η απάντηση του μεγάλου σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ στην περίφημη συνέντευξη -βιβλίο σε ένα άλλο σπουδαίο σκηνοθέτη , τον Φρανσουά Τρυφό η οποία έλαβε χώρα το μακρινό 1966. ( Το βιβλίο επανακυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2007 από τις εκδόσεις Ύψιλον)

“Στις ταινίες όπου ο κακός επέτυχε να αποδώσει τον ρόλο του , απέτυχε να φανεί πειστικός, οι ταινίες αυτές δεν γνώρισαν επιτυχία”.

Τώρα πουλάμε κακούς με τους οποίους βέβαια για χρόνια κάναμε χρυσές δουλειές αλλά τελικά αποδείχθηκαν απολυταρχικοί. Έτσι στα ξαφνικά ! Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς! Όπως κανένας δεν περίμενε, τι να λέμε τώρα, ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες έφτιαξαν τις αμύθητες περιουσίες τους επιστρατεύοντας κάθε αθέμιτο μέσο. Πραγματικά πέσαμε από τα σύννεφα!

Κρίμα και τους είχαμε για πρότυπα επιχειρηματικότητας! Προβάλλαμε τους επιχειρηματικούς τους κολοσσούς, τις ομαδάρες που αγόραζαν , την χλιδάτη ζωή τους , τα πολυτελή τους κότερα και ιδιωτικά αεροπλάνα, τους γάμους , τις δεξιώσεις και συγχρόνως νοιώθαμε υπερηφάνεια όταν έμπαιναν στον κόπο να μας επισκεφτούν, ή όταν επένδυαν στην χώρα μας αγοράζοντας νησιά!

Αλλά είπαμε! Ξεγελαστήκαμε! Άνθρωποι είμαστε…

Το δίλημμα δεν είναι πλέον πόλεμος ή ειρήνη , αλλά αν είμαστε με τους καλούς ή τους κακούς πολέμους. Αυτή είναι η νέα θεώρηση των πραγμάτων, αυτή η σωστή πλευρά τις ιστορίας στην οποία οφείλουμε να σταθούμε δίπλα.

Τους καλούς πολέμους τους πραγματοποιούμε με βαριά καρδιά εμείς οι καλοί, για να σώσουμε τον κόσμο από τους κακούς, τους κακούς πολέμους τους κηρύσσουν οι κακοί φυσικά, και δεν έχει γιατί! Η απάντηση είναι, γιατί έτσι…

Τίποτα άλλο δεν υπάρχει στην αθέατη πλευρά των γεγονότων. Μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια ή τον φυσικό πλούτο , γιατί εύκολα θα σας χαρακτηρίσουν κουτοπόνηρο ισαποστάκια!

Μετά είναι τα θύματα. Ανακαλύψαμε τα θύματα! Ανακαλύψαμε την αγριότητα του πολέμου! Προφανώς γιατί δεν προέρχεται από τους δικούς μας , τους καλούς , αλλά την προκαλούν οι κακοί.

Να ένας σοβαρός λόγος να την καταδικάσουμε! Οι άμαχοι στην Ουκρανία δέχονται τόνους πυρομαχικών , ανελέητους βομβαρδισμούς χωρίς οίκτο! Ναι όντως έτσι είναι! Λεπτομερέστατη από όλα τα Μέσα η καταγραφή θυμάτων , απωλειών η ολική καταστροφή κτηρίων , σχολείων , νοσοκομείων , στόχων που δεν θεωρούνται στρατιωτικοί!

Μόνο που ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας να “θρηνούν” εκδηλώνοντας τις ευαισθησίες τους όλοι αυτοί που σε προηγούμενους πολέμους έβλεπαν απλές συρράξεις ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Να γιατί λοιπόν έχουμε πόλεμο για πρώτη φορά στην Ευρώπη! Γιατί το ακούσαμε και το διαβάσαμε κι αυτό. Ότι προηγήθηκε λοιπόν ήταν απλές παρεξηγήσεις.

Ξεπερνούν κάθε όριο οι πρυτάνεις της υποκρισίας να αποκαλούν τώρα υποκριτές όσους ακόμα αγωνίζονται για την ειρήνη!

Γι’ αυτούς σύμφωνα με τα κριτήρια τους , τώρα δεν έχουμε πόλεμο αλλά εισβολή. Λες και η εισβολή δεν είναι πόλεμος , δεν διακυβεύονται συμφέροντα και μάλιστα των λίγων στις πλάτες των πολλών, των λαών, αλλά απλά ένας καυγάς που τον ξεκίνησε ένας!

Τόσο απλά , τόσο παιδικά! Αυτό κι αν είναι υποκρισία!

Αλλά δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους λαούς , όσο δάκρυ και να ρίχνουν . Είναι οι ίδιοι που δεν διαπίστωσαν ποτέ τους , ούτε φρόντισαν να πληροφορηθούν , ότι σε μια γη λίγα μόλις χιλιόμετρα βορειότερα από εμάς στις 24 Μαρτίου του 1999 εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Αδριατική πλήττοντας συστήματα αεράμυνας στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο και την δυτική Σερβία. Κάτι που συνεχίστηκε για 78 μέρες μέχρι να φτάσουμε στις 10 Ιουνίου που η επιχείρηση έλαβε τέλος.

Για τον τραγικό απολογισμό του τότε δεν έγινε ντόρος. Η λεπτομερής καταγραφή των συμβάντων έλαμψε δια της απουσίας της. Το δράμα των αμάχων πέρασε στα ψιλά!

Κι όμως στο διάστημα των 78 αυτών ημερών που συγκλόνισαν τότε τα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκαν 2.300 αεροπορικές επιδρομές , χρησιμοποιήθηκαν 1130 πολεμικά αεροσκάφη και εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή από την Αδριατική εκτοξεύτηκαν 1.300 πύραυλοι τύπου Cruise ενώ το ΝΑΤΟ έριξε 37.000 βόμβες διασποράς , ναι διασποράς, που ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο στην Σερβία έχουν εντοπισθεί 14 σημεία που χτυπήθηκαν από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και έχουν καθαριστεί από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας του Βελιγραδίου.

Συνολικά σκοτώθηκαν 2.500 άνθρωποι , εκ των οποίων οι 1008 ήταν ένστολοι και καταγράφηκαν 12.500 τραυματίες μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά!

Επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως καταστράφηκαν, 2.500 κτήρια , 14 αεροδρόμια , 2 διυλιστήρια, και το 1/3 των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής . Επίσης 19 νοσοκομεία , 29 κέντρα υγείας, 18 παιδικοί σταθμοί, 69 σχολεία και 176 πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία. Το συνολικό κόστος καταστροφών άγγιξε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αλλά είπαμε όλα αυτά τα προξένησαν οι δικοί μας , το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι Εταίροι , οπότε καλό είναι να μην τα θυμόμαστε και ακόμα καλύτερα να μην τα αναφέρουμε!Ποια ήταν τότε τα επιχειρήματα για τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία των Εταίρων και του ΝΑΤΟ; Οι ίδιες ακριβώς μπούρδες που ισχυρίζεται ο Πούτιν! Η αυτοδιάθεση των Εθνών και οι προσπάθειες εθνοκάθαρσης.

Αυτά ισχυρίστηκαν όσοι για χρόνια υποδαύλιζαν τα εθνικιστικά μίση και αξιοποιούσαν μειονότητες για να δικαιολογήσουν την βάρβαρη και αιματηρή τους παρέμβαση!

Κανένας από αυτούς τους υποκριτές που κατακεραυνώνουν όσους επικαλούνται και υποστηρίζουν την ειρήνη δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον λαό της Ουκρανίας και για κάθε λαό που τραβά τα πάνδεινα, για ένα λαό που πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ΗΠΑ ,ΝΑΤΟ και την ΕΕ από την μία και από την άλλη τη στρατηγική της καπιταλιστικής πλέον Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αυτοί δακτυλοδείχνουν όσους αγωνίζονται για την ειρήνη.

-Ο συγγραφέας “της μικρής φόρμας” που θυμήθηκε τον παππού στην ταινία του Κουστουρίτσα στο θρυλικό Underground να αποκαλεί προυβουκάτουρα όποιον δεν συμφωνούσε με τις επίσημες θέσεις της Κυβέρνησης και να τον παρομοιάζει με όσους τώρα αντιστέκονται στον πόλεμο.

Είναι ο ίδιος που κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία δεν είχε τίποτα να πει και ασχολούνταν με τον Τσιτσάνη!

Δεν θυμήθηκε φυσικά τις δηλώσεις του Κουστουρίτσα ότι εγώ Σέρβος , μισός Βόσνιος και μισός Κροάτης ήρθαν οι Αμερικάνοι το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι να μου πουν τι είμαι , ούτε φυσικά και την συγκλονιστική σκηνή στο τέλος της ταινίας με τον πιτσιρικά στα λαγούμια της πόλης χαμένος να συναντά τους Κυανόκρανους και να τους ρωτά που είναι η πατρίδα του. “Πώς τι λένε την πατρίδα σου μικρέ” τον ρώτησαν . “Γιουγκοσλαβία” απάντα αυτός για να εισπράξει την απάντηση “δεν υπάρχει πια αυτή η χώρα”!

-Ο καθηγητής πανεπιστημίου από την Οξφόρδη που προλόγισε το βιβλίο του φιλοχουντικού Πέτρου Μακρή Στάϊκου “Βρετανική πολιτική και αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα. Άλλο new entry στην επίσημη πρώτη γραμμή της προπαγάνδας

-Και τέλος οι γνωστοί κονδυλοφόροι πλαισιωμένοι από πρώην ηθοποιούς και ραδιοφωνικούς παραγωγούς γυρολόγους και μισθοφόρους της κεντρικής πολιτικής σκηνής έτοιμοι να αρπάξουν το πρώτο ξεροκόμματο εξουσίας που θα τους πετάξουν!

Αν σε κατηγορούν όλοι αυτοί φίλε αναγνώστη γιατί αποφάσισες να είσαι μόνο με τη ειρήνη και με κανέναν από τους καλούς ή κακούς πολέμους να είσαι πάντα δίπλα στους λαούς κι όχι με το σύστημα που τους καθιστά θύματα και δυστυχείς , τότε να ξέρεις ότι η κατηγόρια τους αποτελεί για σένα παράσημο!

Και αν θες υπενθύμισε τους αυτό που κάποτε πολύ σοφά είχε πει ο Μπέρτολ Μπρεχτ : “ο πόλεμος τους σκοτώνει ότι έχει αφήσει όρθιο η ειρήνη τους”!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!