Βασίλης Ραφαηλίδης: «Οι λαοί των Βαλκανίων»

Αντώνης Πατσούρας
Βασίλης Ραφαηλίδης: «Οι λαοί των Βαλκανίων»
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης γράφει για την ιστορία των γειτόνων μας.

Το βιβλίο "Οι λαοί των Βαλκανίων" είναι ένα μοναδικό ταξίδι αιώνων με θέμα τις χώρες της χερσονήσου που ανήκει και η Ελλάδα.

Μια χερσόνησο από την οποία ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, μια χερσόνησο που την ονόμασαν "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης".

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, ο "αιρετικός" Βασίλης Ραφαηλίδης, αρχίζει την εξιστόρηση από τα αρχαία χρόνια και φτάνει έως τις τελευταίες δεκαετίες.

Το βιβλίο είναι ένας "θησαυρός" πληροφοριών οι οποίες θα σου δώσουν το ερέθισμα να ψάξεις και να μάθεις ακόμη περισσότερα για τους γείτονες της Ελλάδος και την ιστορία τους.

Ο συγγραφέας μας πληροφορεί ότι η λέξη μπαλκάν είναι τουρκική και σημαίνει βουνό. Από εκεί ... ξεπήδησαν τα Βαλκάνια. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αφήγηση για τους Τούρκους.

Οι Μογγόλοι, οι Σελτζούκοι, οι Οθωμανοί, το Βυζάντιο και το τέλος της αυτοκρατορίας που ανέδειξε τον "Πατέρα των Τούρκων". Η ιστορία συνεχίζεται με τους πρώην Γιουγκοσλάβους.

Οι Σλοβένοι, μας λέει αγαπούν τους Γερμανούς, ενώ Κροάτες είναι οι ορεσίβιοι. Το κεφάλαιο για την Μακεδονία είναι ξεχωριστό και αρκετά μεγάλο, όπως μεγάλη είναι και η ιστορία της.

Οι Αλβανοί πάνε... παρέα με τους Αρβανίτες και οι Ρουμάνοι με τους Βλάχους. Δεν λείπει η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και το βιβλίο κλείνει με την ιστορία των "Τριών Ιεραρχών".

Ένα βιβλίο με το ύφος του Ραφαηλίδη που θα διαβαστεί "νεράκι" και ένα είναι σίγουρο. Σε κάποιους θ' αρέσει και σ' άλλους θα προκαλέσει ... εκνευρισμό και ανασφάλεια.

*"Οι λαοί των Βαλκανίων", Βασίλης Ραφαηλίδης (Εκδόσεις του Εικοστού Αιώνα, 2010).