Γαλλικές εκλογές: Μακρόν-Λεπέν οι μονομάχοι του β' γύρου (pics & vids)

Gazzetta team
Γαλλικές εκλογές: Μακρόν-Λεπέν οι μονομάχοι του β' γύρου (pics & vids)
Οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν είναι οι διεκδικητές για την προεδρία (7/5). Μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων στον α' γύρο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δίνουν 23,54% στον Μακρόν έναντι 22,33% στη Λεπέν.

Περίπου 47 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν για τον πρώτο γύρο των εκλογών! Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν που αρχίζουν την εκστρατεία τους για τον δεύτερο γύρο και τη διεκδίκηση της προεδρίας, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, μετά την καταμέτρηση 40 εκατομμυρίων ψήφων, ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει το 23,54% των ψήφων και η Μαρίν Λεπέν το 22,33%.

Οι εκτιμήσεις στα πρώτα exit polls:

KANTAR SOFRES: Μακρόν-Λεπέν στο 23%
Ipsos/Sopra Steria: Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%
Harris Interactive: Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22%
Ifop: Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%

H εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα από το AFP:

Η Bloomberg δίνει πρώτη τη Λεπέν με προβάδισμα 3 μονάδων

Πρώτη τη Μαρίν Λεπέν και όχι τον Εμανουέλ Μακρόν δίνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία που φαίνεται να έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δίνουν προβάδισμα στη Λεπέν με 24,26%, με τον Μακρόν να την ακολουθεί με 21,39%.

Κατά τα ίδια στοιχεία, ο Φιγιόν φαίνεται να λαμβάνει το 20,29% και ο Μελανσόν το 17,94%.

Δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο: Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση IPSOS/SOPRA STERIA.

Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64%, σύμφωνα με δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE.

Μακρόν: «Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα»

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή. Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Λεπέν: «Το πρώτο βήμα για το προεδρικό μέγαρο έχει επιτευχθεί»

«Με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, εσάς τους Γάλλους πατριώτες. Το πρώτο βήμα για το προεδρικό μέγαρο έχει επιτευχθεί». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν, μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αποχή διαμορφώνεται μέχρι στιγμής γύρω στο 23%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το TV5. Οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα εκλογικά κέντρα και στις έδρες των υποψηφίων αναμένοντας τα αποτελέσματα ενώ οι υποψήφιοι έχουν ετοιμάσει δύο ομιλίες: μία σε περίπτωση νίκης και μια σε περίπτωση ήττας.

Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκινάει στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.

Πριν από πέντε χρόνια, το άτομο που έκανε την έρευνα για ένα Ινστιτούτο, έδινε τα στοιχεία για κάθε υποψήφιο σε έναν τηλεφωνητή που τα κατέγραφε, στη συνέχεια τα αντέγραφαν και τα έστελναν για επεξεργασία. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα σε σύγκριση με την τωρινή μέθοδο, που από το προσωπικό τηλέφωνο του ατόμου που έχει την ευθύνη της έρευνας, συγκεντρώνονται άμεσα και μέσω web και με ειδική εφαρμογή γίνεται η επεξεργασία.

Όλες οι ειδήσεις για τις εκλογές της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ο Αμόν καλεί για ψήφο στον Μακρόν

Ο Μπενουά Αμόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο ψηφίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Και ο Φιγιόν υποστηρίζει Μακρόν

Ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην αποτυχία.

Σοσιαλιστές και συντηρητικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον Μακρόν

Συντηρητικοί και σοσιαλιστές Γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Επεισόδια στο Παρίσι μετά τα πρώτα exit polls

Επεισόδια έχουν ξεσπάσει τα τελευταία λεπτά στο Παρίσι ανάμεσα σε οπαδούς της Μαρίν Λεπέν και ομάδες αντιφασιστών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στις περιοχές όπου έχουν ξεσπάσει τα επεισόδια.

Διαμαρτυρόμενοι σπάνε βιτρίνες και ανάβουν φωτιές στους δρόμους.

Πηγή: koolnews.gr