Βίντεο που διχάζει: Γάλλοι αστυνομικοί μαχαιρώνουν και σκίζουν βάρκα μεταναστών μέσα στην θάλασσα

Επιμέλεια:  Ευαγγελία Φάκα
Βίντεο που διχάζει: Γάλλοι αστυνομικοί μαχαιρώνουν και σκίζουν βάρκα μεταναστών μέσα στην θάλασσα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του gazzetta.gr στην Google
H γαλλική αστυνομία έσκισε φουσκωτή βάρκα γεμάτη μετανάστες πριν φύγει για Βρετανία – Παιδιά κλαίνε, πρόσφυγες φωνάζουν. Η νέα αμφιλεγόμενη τακτική προκαλεί σάλο.

Ένα βίντεο που προκαλεί ερωτήματα και διχάζει ήρθε στο φως της δημοσιότητας με την αστυνομία της Γαλλίας να πρωταγωνιστεί σε αυτό. Δεκάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο επιβιβάστηκαν σε φουσκωτή βάρκα με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν αιφνιδιαστικά επενέβησαν οι γαλλικές αρχές. Αστυνομικοί έβγαλαν τα γιλέκα τους και μπήκαν μέσα στο νερό, σκίζοντας το σκάφος με μαχαίρι.

Οι επιβαίνοντες άρχισαν να ουρλιάζουν, ενώ πολλοί έπεσαν στη θάλασσα. Παιδιά έκλαιγαν, με τους μετανάστες να επιστρέφουν στην ακτή σε κατάσταση πανικού.

Η νέα τακτική των Αρχών – «Καλοδεχούμενη», λέει η Yvette Cooper

Η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την τακτική "διαφορετική και καλοδεχούμενη". Πρόκειται για μέρος ευρύτερης στρατηγικής για να σταματήσει η δράση διακινητών στα ρηχά νερά, πριν τα σκάφη βγουν σε διεθνή ύδατα.

Ωστόσο, η παρέμβαση σε τόσο μικρή απόσταση από την ακτή δημιουργεί νομικές και επιχειρησιακές ανησυχίες.

 

Αστυνομικοί δηλώνουν πως δεν έχουν την εκπαίδευση ή τον εξοπλισμό για τέτοιες θαλάσσιες επιχειρήσεις, ενώ φοβούνται ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι σε περίπτωση πνιγμού μεταναστών. Ένωση αστυνομικών στο Λιλ χαρακτήρισε την εφαρμογή του σχεδίου «αδύνατη στην πράξη».

Αντιδράσεις από ΜΚΟ – «Θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους»

Η Angele Vettorello της Utopia 56 προειδοποιεί ότι τέτοιες επεμβάσεις κάνουν τη διέλευση ακόμα πιο επικίνδυνη. Παρά τη συνεχή παρουσία drones και περιπολιών στις ακτές, οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το 2024, 73 άτομα πέθαναν στον διάπλου της Μάγχης – ένας από τους πιο πολυσύχναστους και επικίνδυνους θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο.

Στο πρόχειρο στρατόπεδο του Ντανκέρκ, ο 26χρονος Αφγανός Ισραρουλάχ Λόντιν λέει πως έχει αποτύχει τρεις φορές, αλλά θα προσπαθήσει ξανά. «Δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε. Πρέπει να φτάσω στον προορισμό μου».
Ο συμπατριώτης του, Νισαραχμάντ, δηλώνει: «Θα προσπαθώ μέχρι να τα καταφέρω. Πέρασα τόσους κινδύνους… θα περάσω κι αυτόν».

Η νέα επιθετική τακτική των γαλλικών αρχών ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, με πολλές ηθικές, νομικές και πολιτικές συνέπειες. Αντί για αποτροπή, η εικόνα της ξεφούσκωτης βάρκας ίσως απλώς καταδείξει την απόγνωση των ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να ρισκάρουν τα πάντα.

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ