Τουλάχιστον 7 δικογραφίες με ΜΚΟ: Εμπλέκονται σε κυκλώματα δουλεμπόρων

Τουλάχιστον 7 δικογραφίες με ΜΚΟ: Εμπλέκονται σε κυκλώματα δουλεμπόρων
Επτά υποθέσεις υπό διερεύνηση, στόχος η διαφάνεια και η πάταξη φαινομένων εκμετάλλευσης.

Σαφές μήνυμα για αυστηρότερο έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δρουν στο πεδίο της μετανάστευσης έστειλαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης, έπειτα από συνάντηση που είχαν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, επτά δικογραφίες φέρεται να σχετίζονται με ΜΚΟ που εμπλέκονται σε διευκολύνσεις κυκλωμάτων δουλεμπόρων, μεταφέροντας παράνομα μετανάστες προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς την Ευρώπη.

Δικαστικές εκκρεμότητες και ανάγκη για θεσμικές παρεμβάσεις

Η εξέταση των συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθυστερεί λόγω της πολυπλοκότητάς τους και της εμπλοκής διαφόρων βαθμίδων της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε απαραίτητος ένας αυστηρός διαχειριστικός έλεγχος των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν οι ΜΚΟ, ιδίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα της δράσης τους.

 

Κυρώσεις και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε οργανώσεις που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου:

«Αν χρειαστεί, θα εκδηλωθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την περικοπή χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ που σχετίζονται με κυκλώματα διακίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.