Ποιος είναι ο Έλληνας «Pablo» του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά (vid)

Ποιος είναι ο Έλληνας «Pablo» του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά (vid)
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και στην περαιτέρω διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική.

Ένας Έλληνας, ο οποίος είναι γνωστός στις αμερικανικές αρχές ως «Pablo» βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τα 210 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Το κοντέινερ με τις γαρίδες

Συγκεκριμένα, το κοντέινερ πλοίου στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, με τις κατεψυγμένες γαρίδες έκρυβε κέρδη πολλών εκατομμυρίων. 210 κιλά κοκαΐνης επιμελώς τοποθετημένα σε νάιλον συσκευασίες με την ετικέτα «Sparta».

Τα εκτιμώμενα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος, που διακινούσε κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική, περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά προ επεξεργασίας.

Έξι υπηρεσίες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές προχώρησαν στην συντονισμένη επιχείρηση. Αφού εντόπισαν το παράνομο φορτίο προχώρησαν σε 4 συλλήψεις, δύο Ελλήνων και δύο Αλβανών με πλούσιο μητρώο.

Ποιος είναι ο Έλληνας «Pablo»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, 64χρονος Έλληνας, γνωστός στις αμερικανικές αρχές ως «Pablo», ήταν τα «μάτια» του καρτέλ στη Λατινική Αμερική. Στο παρελθόν είχε συλληφθεί για εμπόριο όπλων για λογαριασμό της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Ο 48χρονος φερόμενος ως αρχηγός, αλβανικής καταγωγής. Είχε αναλάβει τη διακίνηση μέσω κοντέινερ από τον Παναμά στην Ευρώπη. Σε βάρος του εκκρεμεί δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ καθώς φέρεται να ήταν υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής χαπιών captagon.

Στενός συνεργάτης του αρχηγού, 36χρονος επίσης με καταγωγή από την Αλβανία, στρατολογούσε νέα μέλη για την παραλαβή και τη διακίνηση.

Το τέταρτο μέλος της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθη, 54χρονος Ελληνας , που είχε αναλάβει την προστασία του αρχηγού.

Το δρομολόγιο της κοκαΐνης

Το πλοίο με το παράνομο φορτίο είχε ξεκινήσει από το Εκουαδόρ, έκανε στάση στον Παναμά, συνέχισε για Μαρόκο, Ισπανία και έφθασε στην Ελλάδα. Τελικός προορισμός των 210 κιλών κοκαΐνης η Αλβανία, απ’ όπου τα ναρκωτικά θα διανέμονταν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Πειραιά. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (με όφελος άνω των 75.000€ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης) και παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών.

«Με τέτοιες επιτυχίες, η εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Αστυνομία ενισχύεται ενώ επιβεβαιώνεται η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο τους. Η κοινωνία μας μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αφοσιωμένοι επαγγελματίες που εργάζονται ακούραστα για την προστασία μας», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλο κοντέινερ εντοπίστηκαν άλλα 110 κιλά κοκαΐνης, χωρίς ωστόσο να αποδίδονται στους 4 συλληφθέντες, με τις αρχές να αναζητούν τους διακινητές και τους παραλήπτες.

Το προφίλ του Έλληνα «Πάμπλο»

Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Έλληνας «Πάμπλο», ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο και των Αμερικανικών Διωκτικών Αρχών ήδη το 2011, καθώς είχε κάνει συναντήσεις σε Ευρώπη και Κεντρική Αμερική με «εκπρόσωπο» της FARC για προμήθεια όπλων. Στόχος ήταν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Κολομβία και ως αντάλλαγμα θα λάμβανε κοκαΐνη και μετρητά.

O Έλληνας «Pablo»

Ο 48χρονος επιχειρηματίας από την Αλβανία κυκλοφορούσε με τρία διαφορετικά ονόματα. Δραστηριοποιείται με εταιρεία με τουριστικά λεωφορεία και πολυτελή Ι.Χ., ενώ έχει συλληφθεί ξανά σε Ελλάδα και Τουρκία για ναρκωτικά και για τα χάπια captagon.

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

«Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Ναρκωτικά Πειραιάς

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Sparta κοντέινερ με ναρκωτικά

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα -5.000.000- €.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,

36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,

64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και

54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση -180- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κοκαΐνη συνολικού βάρους -510- γραμμαρίων,
  • ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1,5- γραμμαρίων,
  • τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας,
  • πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
  • -37- φυσίγγια των 9 mm και -3- φυσίγγια των 7.65 mm,
  • ζυγαριά,
  • -2- μοτοσικλέτες,
  • -17- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
  • -3- ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
  • σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
  • πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Κοντέινερ με ναρκωτικά

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».