Ποιος είναι ο Oleksandr Usyk που φόρεσε την μπλούζα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» (vid)

Ποιος είναι ο Oleksandr Usyk που φόρεσε την μπλούζα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» (vid)
Ο αθλητής έχει δηλώσει πως όταν αποσυρθεί από την πυγμαχία σκοπεύει να παίξει ποδόσφαιρο. Πριν από μερικούς μήνες είχε σηκώσει σημαία με την φράση «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

Ο Oleksandr Usyk έγινε αντικείμενο συζήτησης λόγω της μπλούζας που επέλεξε να φορέσει στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωταθλητής βαρέων βαρών, φόρεσε μια μπλούζα που έγραφε «Ορθοδοξία ή Θάνατος» αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αφού στο παρελθόν έχει σηκώσει και σημαία με την ίδια φράση.

Ποιος είναι όμως ο Oleksandr Usyk και γιατί χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία αυτή τη φράση;

Το βιογραφικό του

Ο Oleksandr Oleksandrovych Usyk (γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1987) είναι Ουκρανός επαγγελματίας πυγμάχος.

Είναι πρωταθλητής βαρέων βαρών , κατέχοντας τους τίτλους WBA (Super) , IBF και WBO από το 2021, τον τίτλο του περιοδικού Ring από το 2022 και τον τίτλο WBC από το 2024.

Κατείχε το πρωτάθλημα cruiserweight από το 2019 έως το 2019. Και στις δύο κατηγορίες βαρέων βαρών και cruiserweight, είναι ο πρώτος πυγμάχος που κατέχει και τους τέσσερις μεγάλους παγκόσμιους τίτλους.

Ο Usyk είναι μόλις ο τρίτος άνδρας πυγμάχος στην ιστορία (μετά τους Terence Crawford και Naoya Inoue ) που έγινε ο αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής σε δύο κατηγορίες βάρους στην εποχή των τεσσάρων ζωνών.

Ως ερασιτέχνης πυγμάχος, ο Usyk κέρδισε χρυσά μετάλλια βαρέων βαρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 , έγινε επαγγελματίας το 2013 και κέρδισε το αδιαμφισβήτητο πρωτάθλημα cruiserweight στον 15ο επαγγελματικό του αγώνα το 2018.

Τρεις από τους τίτλους του κέρδισαν κατά τη διάρκεια του εναρκτηρίου World Box Super Series , στην οποία κέρδισε το τρόπαιο Muhammad Ali , καθώς και τους τίτλους Ring και lineal cruiserweight. Ο Usyk ανακηρύχθηκε Μαχητής της Χρονιάς για το 2018 από το Sports Illustrated , το ESPN , το The Ring και την Ένωση Συγγραφέων Πυγμαχίας της Αμερικής (BWAA).

Το 2018 ο Usyk έγινε ο τέταρτος άνδρας πυγμάχος στην ιστορία που κατέχει ταυτόχρονα τους τίτλους WBA, WBC, IBF και WBO, μετά τον Jermain Taylor , τον Bernard Hopkins και τον Terence Crawford .

Ήταν ο πρώτος Ουκρανός αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος για την ταχύτητα των επιτευγμάτων του, κερδίζοντας τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στον δέκατο αγώνα του και έγινε ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής της κατηγορίας βάρους του μέχρι τον δέκατο πέμπτο αγώνα του. Ο Usyk άφησε τους τίτλους του στα cruiserweight το 2019 για να ανέβει στα βαρέα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Usyk νίκησε τον πρωταθλητή βαρέων βαρών Anthony Joshua για να κερδίσει τους τίτλους WBA, IBF, WBO και IBO.

Υπερασπίστηκε τους τίτλους σε ένα rematch εναντίον του Joshua τον Αύγουστο του 2022, ενώ κέρδισε τον κενό τίτλο Ring και νίκησε τον Tyson Fury τον Μάιο του 2024 για να διεκδικήσει τον τίτλο του WBC.

Η οικογένειά του, η Ρωσία, η πίστη στον Θεό και το... ποδόσφαιρο

Ο Usyk είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Με την οικογένειά του ζουν στο Κίεβο της Ουκρανίας.

O Usyk και η γυναίκα του

Η γυναίκα του έχει ρωσική υπηκοότητα και ο πυγμάχος χρησιμοποιεί τα ρωσικά ως πρώτη του γλώσσα.

Στις 28 Απριλίου 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Usyk δήλωσε ότι δεν θα ανταλλάξει ποτέ την ουκρανική του υπηκοότητα με τη ρωσική υπηκοότητα.

«Η Κριμαία ανήκει στον Θεό»

Το 2016, απαντώντας σε ερώτηση εάν μπορεί ακόμα να εισέλθει στην Κριμαία, δήλωσε ότι επισκέπτεται συχνά την οικογένειά του και ότι δεν του αρέσει να μιλάει πολιτικά και ότι στη Ρωσία έχει πολλούς θαυμαστές. Στη συνέχεια, όποτε πιεζόταν για την ερώτηση, ο Usyk απαντούσε συχνά «η Κριμαία ανήκει στον Θεό». Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Usyk δήλωσε ότι η Κριμαία «ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική» και ότι είχε αφαιρεθεί βίαια από την Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, αφού οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Χερσώνα, ο Usyk δημοσίευσε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Instagram: «Το Ντόνετσκ είναι Ουκρανία. Το Λουχάνσκ είναι Ουκρανία. Η Ζαπορίζια είναι Ουκρανία. Η Κριμαία είναι Ουκρανία. Η Χερσών είναι Ουκρανία. Δόξα στην Ουκρανία. Δόξα στο ZSU».

Τον Δεκέμβριο του 2020, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει συνεργάτης του WePlay Esports για το επερχόμενο WePlay Ultimate Fighting League. Ο παρουσιαστής των Esports, James Banks, έχει να πει αυτό για τη συμμετοχή του Usyk στη συνέντευξή του στο DashFight : «Μας βοηθά να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα μεταξύ των esports και των πραγματικών, πραγματικών αγώνων όσον αφορά την πυγμαχία και το τι μπορούμε να προσφέρουμε. Νομίζω ότι ανοίγει μια διαφορετική λεωφόρο όπου μπορούμε να φέρουμε νέους ανθρώπους εκτός των esports, και επίσης να φέρουμε μερικούς ανθρώπους από τα esports να ανατρέξουν στην πυγμαχία επειδή είναι ένα άθλημα που αγαπάει ο χρόνος. Το MMA είναι προφανώς ένα μεγάλο άθλημα για το οποίο ο κόσμος μιλάει, αλλά η πυγμαχία ήταν πάντα το κλασικό».

«Να δοξάσω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό»

Ο Ουσίκ είναι Χριστιανός Ορθόδοξος . Μετά τον αγώνα του εναντίον του Άντονι Τζόσουα, είπε σε μια συνέντευξη: «Το μόνο πράγμα που ήθελα να κάνω με αυτόν τον αγώνα είναι να δοξάσω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό και να πω ότι όλα προέρχονται από αυτόν».

Στις 26 Φεβρουαρίου 2022, ο Usyk προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ακυρώσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που είχε ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου. Λίγες μέρες αργότερα, ο Usyk, ο συνάδελφός του πυγμάχος Vasiliy Lomachenko και ο πρωταθλητής Bellator MMA Welterweight Yaroslav Amosov ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις εδαφικές αμυντικές δυνάμεις της χώρας ,αν και στα τέλη Μαρτίου, ο Usyk έφυγε από την Ουκρανία για να προπόνηση για τη ρεβάνς του με τον Άντονι Τζόσουα.

Ο Usyk και το ποδόσφαιρο

Το 2023, ο Usyk υπέγραψε μονοετές επαγγελματικό συμβόλαιο με την ουκρανική ομάδα ποδοσφαίρου FC Polissya Zhytomyr. Του δόθηκε ο αριθμός 17. Είχε προηγουμένως εμφανιστεί ως αλλαγή στο 76ο λεπτό μιας φιλικής νίκης 2–1 επί της Veres τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Usyk δήλωσε ότι σκοπεύει να παίξει ποδόσφαιρο αφού αποσυρθεί από την πυγμαχία.

Όταν είχε σηκώσει σημαία με την φράση «Ορθοδοξία ή Θάνατος»

Ο Oleksandr Usyk εκφράζει με κάθε τρόπο την αγάπη του προς τον Θεό και δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκε με την φράση «Ορθοδοξία ή Θάνατος».

Στις 26 Αυγούστου του 2023 αγωνίστηκε ενάντια στον πρωταθλητή WBA (Regular) Daniel Dubois, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Εκεί σήκωσε σημαία με την φράση «Ορθοδοξία ή Θάνατος» από την Ι.Μ. Εσφιγμένου.

*με πληροφορίες από wikipedia