Υπουργός Πολτισμού Βρετανίας για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη βρετανική ιδιοκτησία για να επιστραφούν»

Υπουργός Πολτισμού Βρετανίας για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη βρετανική ιδιοκτησία για να επιστραφούν»
Η νέα αυτή εκδοχή απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να «αναγνωρίσει» ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκάλεσε η κα Φρέιζερ τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να δανειστούν στην χώρα μας.

Σε μία διαφορετική προσέγγιση από όσες είχαν προτάξει μέχρι τώρα οι Βρετανοί, προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λούσι Φρέιζερ, γύρω από την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η κα Φρέιζερ απαντώντας σήμερα (22/5) σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα. Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε το νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Τα αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά αυτό είναι θεμελιώδες ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας», είπε αρχικά η υπουργός, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των γλυπτών, τόνισε πως: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι τα αντικείμενα αυτά ανήκουν και έχουν αποκτηθεί νόμιμα».

Ουσιαστικά, η νέα αυτή εκδοχή απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να «αναγνωρίσει» ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκάλεσε η κα Φρέιζερ τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να δανειστούν στην χώρα μας.

Κάτι τέτοιο δεν είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση μέχρι τώρα από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ακόμη και ο Ρίσι Σούνακ, έθετε διαφορετικού τύπου ενστάσεις γύρω από το ελληνικό αίτημα.