Η ανακάλυψη που έχει προκαλέσει εφιάλτες στους αρχαιολόγους: Η δολοφονία που έγινε πριν από 2.000 χρόνια

Η ανακάλυψη που έχει προκαλέσει εφιάλτες στους αρχαιολόγους: Η δολοφονία που έγινε πριν από 2.000 χρόνια
Τα λείψανα της γυναίκας βρέθηκαν σε έναν προϊστορικό οικισμό στο Winterborne Kingston, στο κεντρικό Ντόρσετ, που χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια.

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στο Ντόρσετ, αποκαλύπτοντας τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε ως ανθρώπινη θυσία κατά την Εποχή του Σιδήρου.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η γυναίκα πέθανε από μαχαιριά στο λαιμό. Επιπλέον, είχε υποστεί βλάβη σε ένα πλευρό, η οποία μπορεί να προκλήθηκε εβδομάδες πριν από το θάνατό της, γεγονός που υποδηλώνει βίαιη συνάντηση.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέλυσε τα ευρήματα: «Η ανάλυσή τους δείχνει ότι ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 20 όταν πέθανε και είχε ζήσει μια σωματικά απαιτητική και σκληρά εργαζόμενη ζωή. Διαπίστωσαν επίσης ότι υπέστη βλάβη σε ένα από τα πλευρά της, που πιθανώς προκλήθηκε από βία, εβδομάδες πριν σκοτωθεί από μαχαιριά στο λαιμό της. Ο συνδυασμός των παραγόντων υποδηλώνει ότι πρόκειται για σπάνια φυσική απόδειξη ότι στη Βρετανία της Εποχής του Σιδήρου γινόταν ανθρωποθυσίες».

Ο Δρ Μάρτιν Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής και Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, υπογράμμισε την έντονη αντίθεση μεταξύ αυτής της ανακάλυψης και άλλων ταφών της ίδιας περιόδου. «Στις άλλες ταφές που έχουμε βρει, οι νεκροί φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά μέσα στον λάκκο και να έχουν αντιμετωπιστεί με σεβασμό, αλλά αυτή η φτωχή γυναίκα όχι. Έχουμε επίσης στο παρελθόν βρει κεραμικά αγγεία και υπολείμματα αρθρώσεων δίπλα σε ανθρώπινα λείψανα, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι προσφορές για τη μετά θάνατον ζωή. Αυτό δεν είχε καμία σχέση με αυτό».

Το σώμα της γυναίκας ανακαλύφθηκε ξαπλωμένο μπρούμυτα πάνω σε μια σκόπιμα κατασκευασμένη διάταξη οστών ζώων σε σχήμα ημισελήνου στον πυθμένα ενός λάκκου, ενισχύοντας την υπόθεση ότι σκοτώθηκε ως μέρος μιας τελετουργικής προσφοράς. Η ασυνήθιστη τοποθέτηση και η έλλειψη συνήθων κτερισμάτων διακρίνουν αυτό το εύρημα από τις τυπικές ταφές της Εποχής του Σιδήρου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Antiquities Journal, παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για τη ζωή της γυναίκας και τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό της. Η σπονδυλική της στήλη παρουσίασε σημαντικό εκφυλισμό και αρθριτικές αλλαγές, ασυνήθιστες για κάποιον της νεαρής ηλικίας της, υποδεικνύοντας ότι υπέμεινε μια ζωή σωματικά απαιτητικής εργασίας. Παρουσίαζε επίσης καλά ανεπτυγμένες και στιβαρές μυϊκές συνδέσεις, άλλο ένα σημάδι συνεχούς επίπονης δραστηριότητας. Η ισοτοπική ανάλυση των δοντιών της αποκάλυψε ότι το πόσιμο νερό που έπαιρνε ως παιδί ήταν περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μεταφέρθηκε στο Winterborne Kingston από άλλη κοινότητα.