Iron Dome: Τί είναι και πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Iron Dome: Τί είναι και πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ (vid)
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Iron Dome, το σύστημα που κατάφερε να εξουδετερώσει τους πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ.

Η αμυντική βιομηχανία και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ πρωτοπορούν στις λύσεις που αφορούν στην εξουδετέρωση μη συμβατικών απειλών, καθώς τις αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων όπως για παράδειγμα το Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) ήταν αποτέλεσμα της επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιθέσεων ρουκετών και άλλου τύπου μη κατευθυνόμενων όπλων από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ με στόχο κυρίως τις μεθοριακές αστικές περιοχές του Ισραήλ, που έλαβαν μεγάλες διαστάσεις στη δεκαετία του 2000.

Η πρώτη αναχαίτισή του πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, όταν κατέρριψε έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν. Έκτοτε έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες.

Πρόκειται για ένα σύστημα από οπλικά συστήματα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να καταρρίψει το 99% των ιρανικών πυραύλων.

Το πυραυλικό σύστημα του Ιράν έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν και πύραυλοι με πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές, δηλαδή να φτάνουν μέχρι και την Κρήτη.

Το MEGA εξήγησε τί είναι και πως λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ.

Το Ιράν χρησιμοποίησε τρία κύματα επίθεσης

1ο κύμα: Saheed (καμικάζι)
2ο κύμα: Paveh
3o κύμα: Βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν

Η αντίδραση του Ισραήλ

1η κίνηση: Απογειωσε τα μαχητικά και απάντησε στο 1ο κύμα των Ιρανών

2η κινηση: Εκτόξευση του Arrow για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων

3η κίνηση: Iron Dome.