Το «καταδικασμένο» ξενοδοχείο που κόστισε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ κανέναν (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το «καταδικασμένο» ξενοδοχείο που κόστισε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ κανέναν (vid)
Το Ryugyong Hotel στην «καρδιά» της Βόρειας Κορέας παραμένει κλειστό μέχρι σήμερα και είναι το ψηλότερο ακατοίκητο κτίριο στον κόσμο.

Το 1987 δημιουργήθηκε ένα νέο μεγάλο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πιονγκγιάνγκ. Ο πανύψηλος ουρανοξύστης σε σχήμα πυραμίδας θα ξεπερνούσε τα 300 μέτρα σε ύψος και σχεδιάστηκε για να στεγάσει τουλάχιστον 3.000 δωμάτια, καθώς και πέντε «περιστρεφόμενα» εστιατόρια με πανοραμική θέα.

Το Ryugyong Hotel -που πήρε το όνομά του από ένα ιστορικό παρατσούκλι της Πιονγκγιάνγκ που σημαίνει «πρωτεύουσα των ιτιών»- επρόκειτο να ανοίξει μόλις δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο, δεν άνοιξε ποτέ.

Ενώ η κατασκευή φάνηκε να ολοκληρώνεται το 1992, τελικά έμεινε χωρίς παράθυρα και κουφώματα για άλλα 16 χρόνια, με το γυμνό σκυρόδεμά της να «σκεπάζει» όλη την πρωτεύουσα, σαν ένα απειλητικό τέρας που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Έτσι, το κτήριο κέρδισε το παρατσούκλι:"Hotel of Doom".

Έκτοτε το ξενοδοχείο καλύφθηκε με μέταλλο και γυαλί, ενώ αργότερα τοποθετήθηκαν φώτα LED για να μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο νυχτερινό θέαμα. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει και σταματήσει πολλές φορές, τροφοδοτώντας συνεχείς εικασίες για το αν θα ανοίξει ποτέ για τους επισκέπτες.

Περισσότερα από 30 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, το ξενοδοχείο δεν έχει ανοίξει ακόμη για τους επισκέπτες - αν και ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί στο εσωτερικό του κτιρίου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι φιλόξενο περιβάλλον.

Ο Simon Cockerell, γενικός διευθυντής μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις περιηγήσεις στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε στο CNN: «Μας πήγαν στην περιοχή του ξενοδοχείου, όπου υπήρχε πάρα πολύ τσιμέντο. Στη συνέχεια, πήγαμε (με) το μοναδικό ασανσέρ που λειτουργούσε στην κορυφή, που ήταν ο 99ος όροφος, νομίζω.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε εκεί, επειδή ήταν ένα ασανσέρ υπηρεσίας, όχι ένα σύγχρονο ασανσέρ με μια σειρά από κουμπιά. Υπήρχε ένας χειριστής του ανελκυστήρα που καθόριζε πού να σταματήσει. Στην κορυφή ρίξαμε μια ματιά, τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες και επιστρέψαμε πάλι στο λόμπι. Δεν υπήρχε κάτι άλλο»

Σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευή του ξενοδοχείου έχει κοστίσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια λίρες, με την η ολοκλήρωση του ξενοδοχείου να υπολογίζεται στα 1,6 δισεκατομμύρια λίρες.