Γι’ αυτό πρέπει να βγάζεις το laptop σου από την τσάντα στους ελέγχους των αεροδρομίων

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Γι’ αυτό πρέπει να βγάζεις το laptop σου από την τσάντα στους ελέγχους των αεροδρομίων
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε κάθε έλεγχο αεροδρομίου καλείσαι να αφαιρέσεις από την τσάντα σου το laptop ή το tablet σου;

Η ασφάλεια των αεροδρομίων άλλαξε δραματικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Πριν από εκείνη την ημερονομηνία, μπορούσες σχετικά εύκολα να περάσεις τον έλεγχο με μια χειραποσκευή γεμάτη με όλα όσα είχες ανάγκη για τις διακοπές σου, συμπεριλαμβανομένων και αιχμηρών αντικειμένων, όπως για παράδειγμα ένα μαχαίρι.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο τον κόσμο άλλαξαν. Οι ταξιδιώτες σε κάθε αεροδρόμιο έπρεπε ξαφνικά να βγάλουν τα παπούτσια, τις ζώνες και τα εξωτερικά τους ρούχα και να αφαιρέσουν από την τσάντα τους τα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα υγρά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Γιατί, όμως, αναγκαστήκαμε να βγάλουμε τον φορητό υπολογιστή μας από την τσάντα στους ελέγχους των αεροδρομίων; Το μηχάνημα από το οποίο περνούν οι τσάντες και οι συσκευές μας είναι ένα μηχάνημα ακτίνων Χ.

...

Ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αφαιρέσεις το φορητό σου υπολογιστή από την τσάντα είναι επειδή η μπαταρία και άλλα μηχανικά εξαρτήματά του είναι αρκετά δύσκολο να σκαναριστούν. Ειδικά αν το σύστημα σάρωσης είναι παλιό.Το ίδιο ισχύει και για τα καλώδια ρεύματος και άλλες συσκευές, όπως τα tablets και οι φωτογραφικές μηχανές.

Με αυτά τα αντικείμενα στην τσάντα σου, οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν μπορούν να εξετάσουν επαρκώς αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Για παράδειγμα, ένας φορητός υπολογιστής μέσα σε μια τσάντα μπορεί να «κρύψει» από τη σάρωση κάποια επικίνδυνα αντικείμενα, όπως μαχαίρια ή ακόμη και όπλα.

Ορισμένα αεροδρόμια, ωστόσο έχουν αναβαθμίσει τους σαρωτές τους κι έτσι επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να περάσουν τις τσάντες τους από τον έλεγχο ασφαλείας, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους. Αν, λοιπόν, δεν σου ζητηθεί να βγάλεις το φορητό υπολογιστή σου από την τσάντα, είναι πιθανότατα επειδή χρησιμοποιείται ένα από αυτά τα πιο ακριβά συστήματα στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.