Μαρουσάκης: «Ο χιονιάς έρχεται από την θάλασσα, χιονοπτώσεις και στον νομό Αττικής» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Μαρουσάκης: «Ο χιονιάς έρχεται από την θάλασσα, χιονοπτώσεις και στον νομό Αττικής» (vid)
Κακοκαιρία με τσουχτερό κρύο και χιόνια έρχεται από την Κυριακή (28/1).

Νέα κακοκαιρία αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας, με χιόνια και «βουτιά» της θερμοκρασίας. Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να πέσουν τα πρώτα χιόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του χαρακτηρίζει την κακοκαιρία «Παν-Τουρκικό χιονιά», ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για «"φωτοβολίδα" κρύου και χιονιού».

Μάλιστα, σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως: «Χιόνια θα δούμε και στο νομό Αττικής στη γύρω ορεινή ημιορεινή ζώνη αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα».

H ανάρτησή του

«Με τον Ιανουάριο να προσπαθεί στο τελείωμά του και παρά τα έντονα σκαμπανεβάσματά του να μας αποδείξει ότι είναι μήνας του χειμώνα, θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, φέρνοντάς μας για άλλη μια φορά έναν χιονιά εξπρές που τοπικά όμως θα εμφανίζει κι ένταση, κάτι σαν φωτοβολίδα δηλαδή.

ΧΙΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε τον χιονιά αυτόν να κατεβαίνει από τα βόρεια, στην περίπτωση αυτή θα δούμε τον χιονιά να μας έρχεται από τη θάλασσα και συγκεκριμένα μέσα από το Αιγαίο.

Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, μπορεί το κρύο να μας κατεβαίνει από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη, αν όμως αυτές οι πολικές αέριες μάζες δεν πάρουν από κάπου υγρασία, τότε θα μείνουν ξηρές προκαλώντας αυτό που λέμε ξερόκρυο.

Το ξερόκρυο λοιπόν θα αφορά τη δυτική και βόρεια χώρα, εκεί όπου η Πίνδος θα λειτουργήσει σαν φράχτης και θα εμποδίσει τις συννεφιές με τα χιόνια να κινηθούν και προς αυτές τις περιοχές.

Ανατολικότερα όμως με την επίδραση και της θάλασσας του Αιγαίου το κρύο θα συνοδεύεται και από χιόνι ή χιονόνερο αναλόγως και το υψόμετρο μιας και ο κρύος αέρας θα εμπλουτίζεται με υδρατμούς δίνοντας αυτα τα υδατώδη κατακρημνίσματα.

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή το μεσημέρι - απόγευμα περίπου όπου το όλο φαινόμενο θα φτάσει στη μέγιστη εντασή του το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη και από Τετάρτη θα αρχίσουμε να μιλάμε για περιορισμό του φαινομένου και εξασθένιση.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ - ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ

Μπορούμε να οριοθετήσουμε δύο περιοχές

1. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια θα συναντάμε δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμους κοντά στα 7 με 8 μποφόρ, τσουχτερό κρύο και χιονόνερο ή χιόνι.

2. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά αλλά και βορειότερα της Χαλκιδικής αναμένουμε ξερόκρυο με ισχυρό παγετό τη νύχτα και το πρωί αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Κάποιες χιονοπτώσεις ίσως δούμε προς τη Θράκη. Τοπικά δε ίσως παρατηρηθεί και το φαινόμενο του ολικού παγετού και αυτό αφορά κυρίως την βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Χιόνια θα δούμε και στο νομό Αττικής στη γύρω ορεινή ημιορεινή ζώνη αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα προς τα βόρεια τμήματα με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 - 400 περίπου μέτρα και πάνω για τα βόρεια πάντα τμήματα.

Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις ίσως παρατηρηθούν γενικότερα στο νομό ιδιαίτερα τις βραδινές και πρωινές ώρες όπου θα γενικεύεται η ψυχρή μεταφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα συνοδεύονται και από χιονόστρωση.
Ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν το όλο φαινόμενο των χιονοπτώσεων όπου αναφέρονται και τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε μέτρα.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!
».