Πόσα χρήματα έχει ο Τζεφ Μπέζος; Αυτή είναι η τεράστια περιουσία του ιδρυτή της Amazon

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Πόσα χρήματα έχει ο Τζεφ Μπέζος; Αυτή είναι η τεράστια περιουσία του ιδρυτή της Amazon
Ο Τζεφ Μπέζος έκλεισε τα 60 του και απολαμβάνει την τεράστια περιουσία του ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Στις 12 Ιανουαρίου ο Τζεφ Μπέζος έγινε και επίσημα 60 ετών. Από τότε που ίδρυσε την Amazon το 1994 έως το 2023, ο επιχειρηματίας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μια μεγάλη περιουσία, αλλά και για να γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Αν και ο μεγιστάνας παραιτήθηκε από τη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon στις 5 Ιουλίου 2021 (για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας), τα περιουσιακά του στοιχεία ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, ο ιδρυτής της Amazon έχει καθαρή περιουσία που φτάνει τα 176,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπέζος είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μόνο πίσω από τον Έλον Μασκ, ο οποίος έχει περιουσία 230,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τον Μπερνάρ Αρνό, με περιουσία που αγγίζει τα 182,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πώς κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του; Mα φυσικά από τη θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Amazon. Όπως πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ο πλούτος του δεν προήλθε από τα έσοδα που λάμβανε από τη δουλειά του, αλλά από τις μετοχές που είχε.

...

Από το 1998 έως το 2021, ο Μπέζος κέρδισε βασικό μισθό 88.840 δολαρίων τον χρόνο, με πρόσθετη αποζημίωση που ανέβαζε το σύνολο σε περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Αν και αυτός ο μισθός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι κερδίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες, δεν πλησιάζει το άθροισμα της περιουσίας που ξεπερνά τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βλέπεις, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, ο Μπέζος κατείχε το 10,3 % των μετοχών της εταιρείας, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Τώρα κατέχει λίγο λιγότερο από το 10%, σύμφωνα με το Forbes. Εκτός από το μερίδιό του στην Amazon, ο Μπέζος έχει επίσης στην κατοχή του την The Washington Post και την Blue Origin, μια αεροδιαστημική εταιρεία που αναπτύσσει πυραύλους για εμπορική χρήση.