Πυρκαγιά σε αεροσκάφος στο Τόκιο: Νεκροί οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Πυρκαγιά σε αεροσκάφος στο Τόκιο: Νεκροί οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής (vid)
Νεκροί οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής που συγκρούστηκε με εκείνο των Ιαπωνικών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο.

Οι 379 επιβαίνοντες του αεροσκάφους των Ιαπωνικών Αερογραμμών, που νωρίτερα σήμερα τυλίχθηκε στις φλόγες σε αεροδρόμιο του Τόκιο, διασώθηκαν όλοι ως εκ θαύματος, αλλά όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα μέλη του αεροπλάνου της ακτοφυλακής με το οποίο συγκρούστηκε, έχασαν τη ζωή τους.

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι στη σύγκρουση στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου Χανέντα του Τόκιο ενεπλάκη ένα από τα αεροπλάνα της, το οποίο κατευθυνόταν προς τη δυτική ακτή της Ιαπωνίας για να παραδώσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους μετά την καταστροφική δόνηση την πρωτοχρονιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους.

Πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της ακτοφυλακής έχασαν τη ζωή τους, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο NHK.

Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πέντε μέλη του πληρώματος αγνοούνταν, αλλά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε διασωθεί.

Πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από τον ΝHK δείχνουν το αεροσκάφος της Japan Airlines (JAL), ένα Airbus A350, να τυλίγεται στις φλόγες καθώς γλιστράει στο διάδρομο περίπου στις 18:00 τοπική ώρα.

Λίγο μετά καίγεται ολοσχερώς παρά τις προσπάθειες των διασωστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Οι 367 επιβάτες και το 12μελές πλήρωμα κατάφεραν ωστόσο να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το φλεγόμενο αεροπλάνο.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επιβάτες να φωνάζουν μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που έχει γεμίσει με καπνό και άλλους να τρέχουν να απομακρυνθούν μέσω της φουσκωτής τσουλήθρας εγκατάλειψης αεροπλάνου.

«Ενιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχθηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ένας επιβάτης της πτήσης.

Εκπρόσωπος της Japan Airlines δήλωσε ότι το αεροσκάφος της εταιρείας είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σιν-Κιτόζ του ορεινού νησιού Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία και ότι η σύγκρουση έγινε λίγο μετά την προσγείωση.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έδωσε εντολές σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συντονιστούν ώστε να αξιολογήσουν γρήγορα τις ζημιές και να παράσχουν πληροφορίες στο κοινό, σύμφωνα με το γραφείο του.

Το Χανέντα, ένα από τα δύο βασικά αεροδρόμια του Τόκιο, έκλεισε όλους τους διαδρόμους του προσγείωσης-απογείωσης μετά το συμβάν, είπε εκπρόσωπος.

Η Καόρου Ισίι, μια μητέρα που περίμενε έξω από την πύλη των αφίξεων για την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της που επέστρεφαν με αυτή την πτήση, είπε ότι αρχικά θεώρησε ότι η πτήση έχει καθυστέρηση μέχρι που η κόρη της της τηλεφώνησε για να της εξηγήσει.

«

Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά», εξήγησε.