«Εύχομαι να μην πεθάνω το 2024»: Η συγκλονιστική ευχή παιδιού από τη Γάζα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Εύχομαι να μην πεθάνω το 2024»: Η συγκλονιστική ευχή παιδιού από τη Γάζα (vid)
Μήνυμα για χρονική παράταση και επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, έστειλαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί «καθ' όλη τη διάρκεια» του 2024, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να κάνει εκ των προτέρων σχέδια γιατί θα κληθούμε για πρόσθετα καθήκοντα και μάχες κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», δήλωσε χθες βράδυ ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πρόσθεσε ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι θα χρειαστούν για τη συνέχιση των μαχών, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένοι από αυτούς θα κάνουν ένα διάλειμμα από τον πόλεμο, για να προετοιμαστούν για «μακροχρόνιες μάχες».

«Ορισμένοι από τους εφέδρους θα επιστρέψουν στις οικογένειες και τις εργασίες τους ήδη από αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο Χαγκάρι, κάτι που «θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν δυνάμεις για επερχόμενες επιχειρήσεις το 2024».

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στους έξι Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας είτε σκοτώθηκαν από λάθος, είτε από φίλια πυρά.

Το σύνολο ανέρχεται σε 29 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 18 σκοτώθηκαν από φίλια πυρά. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν από από λάθος πυρά και άλλοι εννέα από ατυχήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, συνολικά 172 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα. Περισσότεροι από 900 έχουν τραυματιστεί.

Πόσοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, στη τελευταία του ανακοίνωσε ανέφερε ότι τουλάχιστον 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου η σύγκρουση συνεχίζεται, καθώς την ίδια ημέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέβαλε την ψηφοφορία για κατάπαυση πυρός.

Κατά μέσο όρο, σχεδόν 300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, εξαιρουμένης της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Ο περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρίτσαρντ Μπρέναν δήλωσε ότι θεωρεί αξιόπιστους αυτούς τους αριθμούς θυμάτων.

Οι γιατροί στη Γάζα επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς δεν καταγράφονται οι νεκροί που οι σοροί τους παραμένουν θαμμένες κάτω από τα συντρίμμια ή βρίσκονται εκτός νοσοκομείων.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά

Ο πόλεμος έχει ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της επικράτειας είναι κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το 2022 το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί πάνω από 52.000 άνθρωποι στη σύγκρουση, σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Υγείας.

Αν και δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που τραυματίστηκαν, στις 3 Νοεμβρίου υπήρχαν 24.173 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 8.067 παιδιών, 5.960 γυναικών και 10.146 ανδρών.

Η Γάζα αποτελεί το «πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για παιδιά», σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών UNICEF.

Η δρ Νάταλι Θερτλ, γιατρός που συντόνισε την ιατρική βοήθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, εξέφρασε τη φρίκη της για το «τεράστιο ποσοστό των παιδιών που σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται».