Πώς μια παραλλαγή του φραπέ έχει γίνει σύμβολο για πολιτική προδοσία στη Ταϊλάνδη (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Πώς μια παραλλαγή του φραπέ έχει γίνει σύμβολο για πολιτική προδοσία στη Ταϊλάνδη (vid)
Ορισμένα καταστήματα έχουν υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση, επαναπροσδιορίζοντας το ρόφημα ως κάτι που συμβολίζει την προδοσία μεταξύ φίλων ή ένας τρόπος για να απομακρυνθεί κανείς από έναν σύντροφο.

Μια τροποποίηση του φραπέ με σοκολάτα και μέντα, μια απόλαυση που απολαμβάνουν πολλοί, βρέθηκε να αποτελεί σύμβολο για πολιτική προδοσία στη Ταϊλάνδη.

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Μπανγκόκ, οι καφετέριες σταμάτησαν την πώληση αυτού του παγωμένου ροφήματος, αγαπημένη επιλογή του υποψήφιου πρωθυπουργού του αντιπολιτευόμενου κόμματος Pheu Thai. Εν τω μεταξύ, ορισμένα καταστήματα έχουν υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση, επαναπροσδιορίζοντας το ρόφημα ως κάτι που συμβολίζει την προδοσία μεταξύ φίλων ή ένας τρόπος για να απομακρυνθεί κανείς από έναν σύντροφο.

Για τους Ταϊλανδούς, η σκέψη και μόνο να απολαύσουν ένα παρασκεύασμα σοκολάτας-μέντας φέρει πλέον μια ανησυχητική επίγευση. Πολλές καφετέριες έχουν σταματήσει τις πωλήσεις τους. Ένα άλλο κατάστημα το διακήρυξε ως ρόφημα για να «κλωτσήσεις τον φίλο σου στη βάρκα», μια φράση, της τοπικής διαλέκτου, που συμβολίζει την πράξη της απώθησης ενός φίλου.

@guardian Cafes across Bangkok have suspended their sales of the iced drink – known to be a favourite of the opposition Pheu Thai party’s prime ministerial candidate – while others have rebranded it as a “betray-your-friend” drink, or a drink to “kick your friend into the boat”, a phrase that means to push a friend away. But why? Our reporter Rebecca Root explains #thailand #thailandnews #news #politics #PitaLimjaroenrat #PaetongtarnShinawatra #MoveFoward #PheuThai #protest ♬ original sound - The Guardian

Η μετατροπή αυτού του ροφήματος από μια απλή απόλαυση σε πολιτικό σημείο ανάφλεξης είναι έντονη. Παρουσιάστηκε ως αγαπημένο της Paetongtarn Shinawatra, μιας υποψήφιας πρωθυπουργού του αντιπολιτευόμενου κόμματος Pheu Thai. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, φωτογραφήθηκε συχνά με το συγκεκριμένο ρόφημα στο χέρι και μοιράστηκε στιγμιότυπα του στις ιστορίες της στο Instagram.

Το κόμμα Pheu Thai, που υποστηρίζεται από τον πατέρα της Paetongtarn, εξασφάλισε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Μετά την ψηφοφορία, το κόμμα σχημάτισε συνασπισμό με το Move Forward, έναν νεότερο πολιτικό φορέα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Το Move Forward υποσχέθηκε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, με στόχο να καταργήσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική και να τροποποιήσει τον νόμο της χώρας για τη λιγότερη μεγαλοπρέπεια.

Με μια πρώτη ματιά, τα δύο αυτά κόμματα έμοιαζαν να ευθυγραμμίζονται ως προς τη δέσμευσή τους για τη δημοκρατία, δεδομένης της ιστορίας των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Ταϊλάνδη. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών τους, τόσο το Move Forward όσο και το Pheu Thai ορκίστηκαν να μην σχηματίσουν συνασπισμό με τους στρατηγούς του στρατού που διατηρούν την εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2014, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την απόκτηση μιας θέσης εξουσίας.

Η πολιτική σκηνή στην Ταϊλάνδη βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η ηγέτης του Move Forward, Paetongtarn Shinawatra, εμποδίζεται να γίνει πρωθυπουργός από γερουσιαστές που διορίζονται από τον στρατό.