«Υπάρχει προσκύνημα, υπάρχει και φιλί»: Η ομοφοβική δήλωση του δημάρχου Πάρου και η «πληρωμένη» απάντηση του Λιάγκα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Υπάρχει προσκύνημα, υπάρχει και φιλί»: Η ομοφοβική δήλωση του δημάρχου Πάρου και η «πληρωμένη» απάντηση του Λιάγκα (vid)
Ενοχλημένος από τις δηλώσεις του δημάρχου Πάρου είναι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου γκέι μαγαζιού, ενώ και στο πάνελ της εκπομπής εξέφρασαν την διαφωνία τους με όσα είπε ο κ. Κωβαίος.

Μια καταγγελία ιδιοκτήτη ενός γκέι μπαρ στην Πάρο είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο ιδιοκτήτης κατηγορεί γενικά και τον δήμο και τους κατοίκους ότι δέχεται έναν «πόλεμο». Μάλιστα εκλάπη από το μπαρ σημαία pride από άγνωστο, η οποία στην συνέχεια κάηκε, σύμφωνα με την καταγγελία.

«Ο "πόλεμος" δεν είναι επειδή είναι δυνατά η μουσική, αλλά επειδή στο συγκεκριμένο μαγαζί συγκεντρώνονται ομοφυλόφιλοι», σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό», ο ιδιοκτήτης είναι ενοχλημένος και από τις δηλώσεις του δημάρχου της Πάρου, ο οποίος χθες Τετάρτη (5/7) μίλησε στην ίδια εκπομπή για τα όσα καταγγέλλονται.

Οι δηλώσεις του δημάρχου της Πάρου

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μίλησε στην εκπομπή « Το Πρωινό» για όσα καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης του μπαρ.

Μάλιστα υπήρξε και μια μικρή ένταση με το πάνελ της εκπομπής κατά την διάρκεια των δηλώσεών του και τον Γιώργο Λιάγκα να δίνει «πληρωμένη» απάντηση μετά το τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αφού αν και ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν ξεχωρίζει τον κόσμο από τις ιδιαιτερότητές του στην συνέχεια έκανε λόγο για ιδιωτικότητα, για προσβολή της δημοσίας αιδούς και σεβασμό στον διπλανό, χωρίς να απαντάει ευθέως αν μιλάει για γκέι ζευγάρια μόνο ή για ζευγάρια γενικότερα.

Συγκεκριμένα, αρχικά ο δήμαρχος ενώ τόνισε πως «εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον κόσμο από τις ιδιαιτερότητές του», είπε και για «προσβολή της δημοσίας αιδούς» και συμπλήρωσε πως «όταν περνάνε παιδάκια δεν θα το ήθελα», «τις δικές μας προτιμήσεις να τις κρατάμε σε προσωπικό επίπεδο», «υπάρχει φιλί, υπάρχει και προσκύνημα» θέλοντας να... ξεχωρίσει τα είδη του φιλιού.

Ο διάλογος

«Πρώτα απ' όλα εμείς ως δήμος δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεύτερον εμείς είμαστε ένας προορισμός πραγματικά πανέμορφος, δεν ξεχωρίζουμε τον κόσμο από τις ιδιαιτερότητές του... Δεν ξεχωρίζουμε καμία ιδιαιτερότητα, σαφέστατα όμως πρέπει να υπάρχει και ένας σεβασμός προς την δημόσια αιδώ», είπε αρχικά ο δήμαρχος.

«Ώπα, ώπα, τι σημαίνει σεβασμός στην δημόσια αιδώ; Δηλαδή όταν δυο άντρες φιλιούνται σ' ένα μπαρ είναι προσβολή της δημοσίας αιδούς ή όχι;», τον ρώτησε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Κοιτάξτε να δείτε, ανάλογα πού βρίσκονται. Και σε ποιο χώρο βρίσκονται», απάντησε ο κ. Κωβαίος με τον παρουσιαστή να ρωτάει: «σ' ένα γκέι μπαρ. στην αυλή ενός μπαρ και περνάει ο κόσμος και τους βλέπει μέσα. Είναι προσβολή ή δεν είναι προσβολή;».

Ο δήμαρχος χωρίς να απαντάει ευθέως στην ερώτηση τόνισε: «Εγώ πιστεύω ότι τις δικές μας προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες πρέπει να τις κρατάμε σε προσωπικό επίπεδο».

«Αν σε ένα μπαρ της Πάρου είμαι εγώ ζευγάρι με την Φωτεινή και φιλιόμαστε εκείνη την ώρα, είναι καλό αυτό ή κακό;», επέμεινε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Η αγάπη με οποιονδήποτε τρόπο εκφράζεται δεν προκαλεί. Αρκεί να υπάρχει ένας σεβασμός προς τον δίπλα...», απάντησε ο δήμαρχος Πάρου.

«Όταν φιλάει ένας άνδρας μια γυναίκα δεν προκαλεί;» ρώτησε ο παρουσιαστής.

«Εγώ προσωπικά δεν θα ξεχώριζα, αλλά όταν είναι δίπλα. Είναι σε έναν δημόσιο χώρο, όχι σε έναν ιδιωτικό χώρο και σε ένα ιδιαίτερο μαγαζί. Όταν δίπλα περνάνε παιδάκια, εγώ δεν θα το ήθελα. Αλλά όταν είναι σε ένα μαγαζί που είναι χαρακτηρισμένο και είναι μέσα στο όριο του καταστήματος δεν θα πείραζε κανέναν», ανέφερε ο κ. Κωβαίος.

«Άρα δεν σας ενοχλεί στην αυλή του συγκεκριμένου μαγαζιού να φιλιούνται δυο άντρες», συνέχισε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Σαφέστατα όταν είναι ο χώρος, αυτός ιδιαίτερος χώρος, χωρίς να έχει μια οπτική επαφή, χωρίς να έχει επαφή με παιδάκια...», απάντησε ο δήμαρχος.

«Άρα μπορούν να φιλιούνται μέσα και δεν μπορούν στην αυλή», είπε ο παρουσιαστής για να συμπληρώσουν από το πάνελ εκφράζοντας την διαφωνία τους «εν κρυπτώ», «να βάλουμε συρματόπλεγμα;».

«Να έχουμε την ελευθερία μας αλλά να σεβόμαστε τα μικρά παιδάκια, τους ηλικιωμένους, έναν σεβασμό προς τον δίπλα», συνέχισε ο κ. Κωβαίος.

«Άρα όταν τα μικρά παιδάκια βλέπουν έναν άντρα και μια γυναίκα δεν μας πειράζει και όταν βλέπουν έναν άντρα με έναν άντρα», τον ρώτησε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Όχι, όχι ας μην το ξεχωρίζουμε. Εγώ λέω για όλα τα φύλα. Δεν ξεχωρίζουμε... Όταν είμαι στο δρόμο νομίζω ότι πρέπει να σέβεται ο ένας τον άλλο», εξήγησε ο δήμαρχος Πάρου.

«Άρα το φιλί είναι κάτι το οποίο είναι προκλητικό και δεν σεβόμαστε τον άλλον;», ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής.

«Κοιτάξτε, υπάρχει προσκύνημα, υπάρχει και φιλί. Πρέπει να ξεχωρίζουμε το είδος του φιλιού και με τον τρόπο. Όταν πηγαίνεις σε μια εικόνα προσκυνάς, όταν κάνεις ένα χειροφίλημα σε μια κυρία είναι από σεβασμό. Όταν την φιλάς στο κούτελο, στο μάγουλο κλπ είναι από άλλο. Όταν φιλάς κάποιον με ένα ερωτικό πάθος δημόσια είναι κάτι άλλο», τόνισε ο δήμαρχος, με το πάνελ της εκπομπής να δείχνει απορημένο με όσα ακούει.

«Άρα κύριε δήμαρχε για να καταλάβουμε, το πρόβλημα εδώ είναι ότι σ' αυτό το μπαράκι, απ' έξω από το μπαρ, ενδεχομένως δυο άντρες να φιλιούνται, για να το καταλάβω», ρώτησε ο Τάσος Τεργιάκης.

«Νομίζω ότι πρέπει να είναι ξεχωριστά τα πράγματα», απάντησε ο δήμαρχος κλείνοντας, εμμένοντας στην ουσία στον ισχυρισμό του περί ιδιωτικότητας και χωρίς να πει συγκεκριμένα αν αυτό ισχύει για όλα τα ζευγάρια γενικότερα, ασχέτως προτιμήσεων του καθενός.

«Μάλλον χειρότερα έκανε τα πράγματα ο δήμαρχος»

Ο Γιώργος Λιάγκας μετά το τέλος της επικοινωνίας και αφού ο δήμαρχος σε συγκεκριμένες ερωτήσεις δεν απάντησε ευθέως αλλά ουδέτερα, τόνισε: «Δεν ξέρω αν τα έκανε καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα. Εγώ νομίζω πως ο δήμαρχος τα έκανε χειρότερα τα πράγματα. Δεν βγήκε για καλό. Δηλαδή πρέπει να ξέρετε στα γκέι μπαρ που έχετε αυλή, να φιλιούνται μέσα, έξω απαγορεύεται».

«Την πήρες την απάντησή σου, λοιπόν, γιατί δυο άνδρες ή δυο γυναίκες δεν μπορούν να πάνε σ' έναν χώρο που δεν είναι γκέι μπάρ; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι», είπε η Φωτεινή Πετρογιάννη στον Γιώργο Λιάγκα.

«Από την άλλη θα πω κάτι, αν ήταν mix grill το πράγμα για το πω έτσι απλά με χιούμορ μπορεί να ήταν και καλύτερα. Γιατί έτσι θα ήταν πιο αποδεκτό ότι όλοι φιλιούνται με όποιον θέλουν. Για να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς που δυστυχώς ακόμα έχουν αυτές τις απόψεις, ότι δεν είναι κακό να φιλιέται. Κακό είναι να κάνουν σεξ δημόσια, είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες. Το να φιλιέσαι δεν ξέρω αν είναι κακό πια, κάποτε ήταν», κατέληξε ο Γιώργος Λιάγκας.