Εκλογές 2023: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά τα exit poll

Επιμέλεια: Newsroom
Εκλογές 2023: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά τα exit poll
Τα πρώτα σχόλια των κομματικών επιτελείων μετά τα πρώτα exit poll.

Διαφορά άνω των 24 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η μέση τιμή του κοινού exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων, στο 80% του δείγματος. H Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για εμπιστοσύνη των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι ενισχύεται η ακροδρεξιά.

Οι πρώτες αντιδράσεις:

Νέα Δημοκρατία

«Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς» επισημαίνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του exit poll, που δείχνει μεγάλη νίκη της ΝΔ με ποσοστά από 40% έως 44%.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη της ΝΔ, οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως «αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες».

«Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο», σημειώνουν.

ΣΥΡΙΖΑ

Για τα συγκεκριμένα ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει παγωμένος αλλά όπως θεωρεί ότι «αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα όπως είναι στo Exit Poll, είναι, βεβαίως, αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων».

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο στην πρώτη του αντίδραση για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί με την μεγάλη διαφορά που υπήρξε από τις εκλογές του Μαΐου και που φυσικά δε θα μπορούσε τώρα να υπάρξουν αλλαγές συσχετισμών.

Στέκονται και στο πολύ ανησυχητικό σημάδι ότι ενισχύεται η ακροδρεξιά, όπως δείχνει το exit poll, και αρκετά ακροδεξιά κόμματα αποκτούν πρόσβαση στη Βουλή - γεγονός για το οποίο, όπως ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία με το τρόπο που χειρίστηκε τα ζητήματα και ειδικά αυτό της Θράκης.

Αυτό που έχει σημασία για το κόμμα είναι το ότι στάθηκαν όρθιοι και ότι θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση «για να μπορέσουν να παλέψουν για την κοινωνία», όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ

Θετικό και το δεύτερο «βήμα» του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη χαρακτηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τις επιδόσεις του κόμματος, σύμφωνα με τα exit polls.

Παρότι το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ παρέπεμπε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα πάνω από 13% πανελλαδικά, εντούτοις το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι η ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ από τον Μάη δεν είναι συγκυριακή, αλλά ουσιαστική.

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουμε ενισχυθεί και έχουμε ανανεωθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την άλλη πλευρά, σε φάση κατάρρευσης», υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι: «Θα είμαστε λοιπόν η ωφέλιμη και αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, με συγκροτημένες πολιτικές για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».


Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι «η οικοδόμηση της σύγχρονης κεντροαριστεράς με αρχές και αξίες, για να έχει προοπτική η πατρίδα και να διαμορφωθεί η αξιόπιστη, προοδευτική, κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».