Επιστήμονες προειδοποιούν πως ηφαίστειο στην Ιταλία θα μπορούσε να εκραγεί μετά από 485 χρόνια

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες προειδοποιούν πως ηφαίστειο στην Ιταλία θα μπορούσε να εκραγεί μετά από 485 χρόνια
Το Campi Flegrei, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά της Νάπολης, γνωστό και ως «Φλεγραία Πεδία», είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και ενεργά ηφαιστειακά συστήματα στον κόσμο.

Σε μια εκπληκτική τροπή των γεγονότων, οι επιστήμονες εξέδωσαν μια σοβαρή προειδοποίηση ότι το ηφαίστειο Campi Flegrei της Ιταλίας βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης, σηματοδοτώντας το τέλος μιας περιόδου σχετικής ηρεμίας 485 ετών. Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες και μια αίσθηση επείγοντος τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, καθώς προετοιμάζονται για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια έκρηξη.

Το Campi Flegrei, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά της Νάπολης, γνωστό και ως «Φλεγραία Πεδία», είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και ενεργά ηφαιστειακά συστήματα στον κόσμο. Η τελευταία έκρηξή του σημειώθηκε το 1538 και έκτοτε η περιοχή έχει βιώσει μόνο μικρή σεισμική δραστηριότητα και περιστασιακές ηφαιστειακές αναταραχές. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες και παρακολούθηση έχουν αποκαλύψει μια ανησυχητική αύξηση της ανύψωσης του εδάφους και της απελευθέρωσης ηφαιστειακών αερίων, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της πίεσης κάτω από την επιφάνεια.

Η πολύπλοκη και εκτεταμένη καλδέρα του ηφαιστείου, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 13 χιλιομέτρων, το καθιστά υπερηφαίστειο ικανό να προκαλέσει έκρηξη με καταστροφικές συνέπειες. Η ενδεχόμενη έκρηξη του Campi Flegrei αποτελεί σημαντική απειλή όχι μόνο για την άμεση περιοχή αλλά και για την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Εάν το Campi Flegrei εκραγεί στο πλήρες δυναμικό του, θα μπορούσε να απελευθερώσει τεράστια ποσότητα τέφρας, τοξικών αερίων και πυροκλαστικών ροών, που είναι ταχέως κινούμενα ρεύματα θερμών αερίων και ηφαιστειακών υλικών. Ο αντίκτυπος θα επεκτεινόταν πολύ πέρα από τη Νάπολη, επηρεάζοντας ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και πιθανώς θα είχε ακόμη και παγκόσμιες επιπτώσεις.

Οι επιστήμονες εργάζονται ακατάπαυστα για την καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς του ηφαιστείου και για τη βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων. Έχουν αναπτυχθεί όργανα γεωφυσικής παρακολούθησης για την ανίχνευση τυχόν ξαφνικών αλλαγών στη δραστηριότητα του ηφαιστείου, όπως αυξημένη σεισμικότητα ή παραμόρφωση του εδάφους. Τα συστήματα αυτά, σε συνδυασμό με βελτιωμένες τεχνικές μοντελοποίησης, αποσκοπούν στην παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων και σχεδίων εκκένωσης σε περίπτωση επικείμενης έκρηξης.

Οι τοπικές αρχές συνεργάζονται με τους επιστήμονες για να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και να εκπαιδεύσουν τον πληθυσμό σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει. Εφαρμόζονται ασκήσεις εκκένωσης και στρατηγικές επικοινωνίας για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών σε περίπτωση έκρηξης.