Τι θα είναι το Υπουργείο Οικογένειας που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιμέλεια: Newsroom
Τι θα είναι το Υπουργείο Οικογένειας που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί ένα Υπουργείο Οικογένειας που θα αναλάβει τις οικογενειακές και προνοιακές πολιτικές.

Την πρόθεσή του να συσταθεί ένα νέο υπουργείο σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία νικήσει στις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε αναλυτικά στα σχέδιά του για το Υπουργείο Οικογένειας, που ουσιαστικά θα έρθει να καλύψει αρμοδιότητες που αυτή τη στιγμή υπάγονται στο Εργασίας και θα άπτονται θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές αλλά και προνοιακές πολιτικές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι το υπουργείο πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο Υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές Υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα Υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ υπερθεμάτισε σημειώνοντας πως: «χρειαζόμαστε να έχουμε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα της οικογενειακής πολιτικής και με τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής, της κοινωνικής στήριξης δηλαδή και της ισότητας. Το Υπουργείο Εργασίας έκανε μία εξαιρετική δουλειά επί των ημερών μας, αλλά είναι ένα Υπουργείο πάρα-πάρα πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το καινούριο Υπουργείο, το οποίο θα δώσει και έμφαση και θα είναι ουσιαστικά το Υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα…»

«Το δημογραφικό και η συρρίκνωση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε παράλληλα και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Οπως είπε χρειάζονται κίνητρα ωστόσο «δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη». Διευκρίνισε δε πως: «εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού στην πατρίδα μας, αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτό. Το πιο βασικό είναι να μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και αυτό χρειάζεται μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Από την αύξηση -γιατί έβλεπα ότι το δείχνατε και πριν- του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο».

Την ίδια στιγμή απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση του Γιώργου Αυτιά, αν προτίθεται να τοποθετήσει επικεφαλής στο Υπουργείο Οικογένειας, γυναίκα.

Πηγή: Reader.gr