Σάλος με τη δήλωση Πνευματικού: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου...»

Σάλος με τη δήλωση Πνευματικού: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου...»
Σαν μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το κράτος και το ΕΣΥ παρουσίασε τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός.

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν σήμερα(08/06) μετά από τη δήλωση που έκανε ο καθηγητής ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, για τους καρκινοπαθείς όπου ανέφερε ότι «επειδή δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μία γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων».

Αναλυτικά η δήλωση Πνευματικού

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, αλλά όμως στο τέλος της ημέρας τι θα γίνει;» είπε αρχικά ο Σπύρος Πνευματικός και πρόσθεσε:

«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πρωτοπάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Θα μου πει κάποιος ότι μιλάω περίεργα για την ανθρώπινη ζωή. Την αγαπάμε την ανθρώπινη ζωή, έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας σε αυτό το πράγμα, αλλά πρέπει τελικά επειδή είναι συγκεκριμένα τα resources που έχουμε, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε αυτά. Αν είχαμε απεριόριστο όριο δυνατοτήτων θα κάναμε τα πάντα για τους πάντες, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει όριο κάποια στιγμή. Γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο. Αν η υπηρεσία που παρέχω σήμερα σε κάποιον που δεν θα του προσφέρει κάτι, την παίρνω από κάποιον άλλο και μπορεί να του σώσω τη ζωή αύριο. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε. Αυτά πρέπει να τα δει κάποιος».

Νάσος Ηλιόπουλος: «Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα»

Ο πρώτος που εξέφρασε την αντίδρασή του στη δήλωση του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε: «Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα.Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστουςκαι στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα».

Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα. https://t.co/Y2gtOgeNGz

— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) June 8, 2023

Πνευματικός: «Ζητώ συγγνώμη αν υπήρξε παρερμηνεία»

Έπειτα από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Πνευματικού, υπήρξε επικοινωνία με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη ο οποίος τον κάλεσε τον υποψήφιο βουλευτή και του εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

Κατόπιν της επικοινωνίας ο κ. Πνευματικός έβγαλε την ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση, ζητώντας συγγνώμη: «Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.

Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας»