Ανησυχητικές αλλαγές φέρνει η ανατίναξη του φράγματος στην Ουκρανία: «Πιθανό τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα και νέα κλιματικά φαινόμενα»

Ανησυχητικές αλλαγές φέρνει η ανατίναξη του φράγματος στην Ουκρανία: «Πιθανό τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα και νέα κλιματικά φαινόμενα»
Η ανατίναξη του φράγματος Nova Kakhovka στην Ουκρανία, αποτελεί μια καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά την ευρύτερη περιοχή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας σύμφωνα με τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή PRIME του ertnews και, τοποθετούμενος στο τι βιώνει η Ουκρανία μετά και από την καταστροφή του φράγματος Καχόφκα είπε: «Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το παρακείμενο εργοστάσιο που χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια γιατί οι δεξαμενές ψύξης κινδυνεύουν, έχουμε μία πολύ μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή».

Ο Λέκκας τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αλλάζει δραστικά και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. «Αλλάζει μορφολογία, αλλάζουν τα πάντα στον αέρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και ειδικότερα αλλάζουν οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες οι οποίοι ουσιαστικά μεταβάλλονται και δεν θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση. Το έδαφος καλύπτεται -και κυρίως οι αγροτικές περιοχές καλύπτονται- από ένα παχύ στρώμα λάσπης το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει αλλά ουσιαστικά καταστρέφει τις καλλιέργειες».

Ως προς το τι σημαίνουν όλα αυτά και τι αναμένεται να φέρουν, επισήμανε: «Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά σε μία περίοδο που διατρέχουμε την κλιματική κρίση. Συνεπώς το μικροκλίμα των περιοχών αλλάζει, αλλάζει δραστικά και αμέσως και ίσως αυτές οι αλλαγές πυροδοτήσουν και νέα φαινόμενα στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης. Έτσι λοιπόν εκείνο το οποίο ουσιαστικά βλέπουμε είναι μία ολόκληρη περιοχή, μία τεράστια περιοχή, να αλλάζει περιβαλλοντικές συνθήκες και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, αν και οι δυνατότητες παρέμβασης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μηδενικές λόγω της εμπόλεμης ζώνης».

«Θα αλλάξει και ο πυθμένας, θα αλλάξει και η χερσαίος η οποία θα αλλάξει μορφολογία αλλά κυρίως ο πυθμένας – ο οποίος θα τροφοδοτηθεί άμεσα με τεράστιες ποσότητες υλικού. Ενδεχομένως να έχουμε και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις ή ίσως μπορεί να προκληθούν και κάποια τσουνάμι από τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, δεδομένου ότι τα ιζήματα τα οποία θα αποτεθούν στην περιοχή δεν θα είναι συμπαγής ρήγματα αλλά θα είναι χαλαρά ιζήματα.

Συνεπώς, τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασίας της ανατίναξης του φράγματος θα επιφέρουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες είναι δύσκολο να αποτιμηθούν αυτή τη χρονική περίοδο. Θα παρατηρούμε και θα τις εκτιμούμε σιγά σιγά και θα βλέπουμε το μέγεθος των επιπτώσεων» εξήγησε στο τέλος.