Προβάδισμα Ερντογάν με καταμετρημένο το 60%: «Είμαστε μπροστά» δηλώνει ο Κιλιτσντάρογλου

Προβάδισμα Ερντογάν με καταμετρημένο το 60%: «Είμαστε μπροστά» δηλώνει ο Κιλιτσντάρογλου
Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι εκλήθησαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι εκλήθησαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Το αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσει την πορεία θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η χώρα, η οποία δείχνει να βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι. Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν να μεταδίδουν τα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών μετά την άρση της απαγόρευσης.

Ανταποκριτής Al Jazeera: Ορατός πια ο δεύτερος γύρος των προεδρικών με τον Σινάν Ογάν σε ρόλο ρυθμιστή

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να δούμε υποστηρικτές του Ερντογάν εδώ μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα να υψώνουν σημαίες, αλλά σε σύγκριση με το 2018 η ατμόσφαιρα δεν είναι το ίδιο έντονη. Έχω μιλήσει μαζί τους και ανησυχούν αρκετά», σημειώνει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην τουρκική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η προεδρική μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου θα πάει στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, με ρυθμιστή τον τρίτο στη σημερινή κατάταξη, Σινάν Ογάν.

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές στο Middle East Eye:

Πιθανό να επικρατήσει ο Ερντογάν σήμερα με 50,2% ή 50,4%. Πηγή προερχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δήλωσε στον ιστοχώρο Middle East Eye ότι είναι κατά 50% πιθανό ο Ερντογάν να επικρατήσει σήμερα συγκεντρώνοντας ποσοστό από 50,2% έως 50,4%.

Ο εκπρόσωπος του AKP επικρίνει τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επέκρινε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τα σχόλιά τους αναφορικά με τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Έκαναν μια πολύ βαριά δήλωση. Επιτίθενται στο πρακτορείο Anadolu και ανακοινώνουν εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια δικτατορική προσέγγιση. Είναι μια προσπάθεια δολοφονίας της εθνικής βούλησης», είπε.

Τόνισε τη σημασία της αναμονής για την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

«Ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν βιαστικά στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί δεδομένα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το πρακτορείο Anadolu λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από κανονικούς ανθρώπους».

Συμπλήρωσε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να μας φέρει [στην εξουσία] και μόνο ο λαός μπορεί να μας ρίξει».