Οι λόγοι που δεν πρέπει η οδοντόβουρτσα να βρίσκεται στο μπάνιο 

Οι λόγοι που δεν πρέπει η οδοντόβουρτσα να βρίσκεται στο μπάνιο 
Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως το μπάνιο δεν είναι και το καλύτερο μέρος για να αφήνουμε την οδοντόβουρτσα μας.

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, πιθανότατα αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά στο μπάνιο σας, πιθανότατα πάνω στον νιπτήρα του μπάνιου σας ή σε ένα ντουλάπι με φάρμακα. Ενώ μπορεί να φαίνεται ένα βολικό και υγιεινό μέρος για να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας, στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας στο μπάνιο.

Τα βακτήρια και τα μικρόβια ευδοκιμούν στα μπάνια

Τα μπάνια είναι συχνά υγρά και ζεστά, γεγονός που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι οδοντόβουρτσες μπορούν να φιλοξενήσουν μια ποικιλία βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων κολοβακτηριοειδών κοπράνων, σταφυλόκοκκων και στρεπτόκοκκων. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να εισαχθούν στην οδοντόβουρτσά σας μέσω των σταγονιδίων νερού που απελευθερώνονται στον αέρα όταν τραβάτε το καζανάκι της τουαλέτας. Αυτό σημαίνει ότι η αποθήκευση της οδοντόβουρτσας σας στο μπάνιο αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε αυτά τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.

Η διασταυρούμενη μόλυνση αποτελεί ανησυχία

Εάν μοιράζεστε το μπάνιο με άλλα άτομα, υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης. Όταν οι οδοντόβουρτσες αποθηκεύονται σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να μεταφέρουν βακτήρια από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν ένα από τα άτομα έχει κάποια ασθένεια ή μόλυνση που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μέσω της επαφής.

Τα σωματίδια που μεταφέρονται με τον αέρα μπορούν να εγκατασταθούν στην οδοντόβουρτσά σας

Τα μπάνια είναι συχνά γεμάτα με αερομεταφερόμενα σωματίδια, όπως σκόνη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και γύρη. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να εγκατασταθούν στην οδοντόβουρτσά σας και ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό στο στόμα σας.

Οι οδοντόβουρτσες μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για μούχλα

Εάν η οδοντόβουρτσά σας δεν αφήνεται να στεγνώσει σωστά μεταξύ των χρήσεων, μπορεί να γίνει έδαφος αναπαραγωγής μούχλας. Η μούχλα ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, οπότε αν αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας σε κλειστό δοχείο ή σε χώρο όπου δεν έχει επαρκή εξαερισμό, μπορεί γρήγορα να μολυνθεί με μούχλα.

Ενώ η αποθήκευση της οδοντόβουρτσας στο μπάνιο μπορεί να φαίνεται η πιο βολική επιλογή, στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές αποθήκευσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αποθηκεύσετε την οδοντόβουρτσά σας στο υπνοδωμάτιό σας ή σε άλλο χώρο που είναι λιγότερο υγρός και έχει λιγότερα αιωρούμενα σωματίδια. Επιπλέον, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα κάλυμμα για να προστατεύσετε την οδοντόβουρτσά σας από τη μόλυνση ή να επενδύσετε σε ένα απολυμαντικό οδοντόβουρτσας που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να σκοτώσει τα βακτήρια και τα μικρόβια.