Μια τρομακτική νέα μελέτη δείχνει ότι σύντομα θα χρειαστεί να ξανασχεδιάσουμε εντελώς το χάρτη της Γης

Μια τρομακτική νέα μελέτη δείχνει ότι σύντομα θα χρειαστεί να ξανασχεδιάσουμε εντελώς το χάρτη της Γης
Πράγματι, η αλλαγή στα κλίματα θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική που πιθανότατα θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε εντελώς τους κλιματικούς χάρτες του πλανήτη.

Θέλετε να ζήσετε στην έρημο Σαχάρα; Ή τι θα λέγατε για το κάλυμμα των πολικών πάγων; Μια τόσο δραστική αλλαγή στις συνθήκες διαβίωσης μπορεί να μην ακούγεται πολύ ελκυστική, αλλά με τον τρόπο που εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα, ίσως να μην έχουμε άλλη επιλογή.

Νέα έρευνα για το πώς θα εξελιχθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις τα επόμενα 77 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέχρι και το ήμισυ ολόκληρου του πλανήτη θα αλλάξει κλίμα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Το σύστημα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανο-Ρώσο κλιματολόγο Wladimir Köppen το 1884 και έκτοτε έχει επικαιροποιηθεί αρκετές φορές. Ωστόσο, δεν έχει υποστεί ποτέ τόσο ριζικές αλλαγές όσο αυτές που θα μπορούσαμε να περιμένουμε να δούμε μέχρι το 2100.

Το πιο ανησυχητικό από όλα για εμάς είναι ότι η Ευρώπη πρόκειται να δει τις πιο "έντονες" αλλαγές στην κλιματική ζώνη, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.

Σε μια περίληψη των ευρημάτων τους, η ομάδα ακαδημαϊκών (με έδρα την Άγκυρα της Τουρκίας), έγραψε: "Μέχρι και η μισή χερσαία έκταση της Γης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μετατοπιστεί σε μια διαφορετική κλιματική ζώνη μέχρι το τέλος του αιώνα, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να αναμένονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική".

Τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία δεν είναι όμορφα, με το 65 έως 91% της χερσαίας έκτασης στην Ευρώπη να προβλέπεται να αλλάξει κλιματική ζώνη.

Αυτό συγκρίνεται με το 51 έως 66% στη Βόρεια Αμερική και το 38 έως 48% σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα σοκαριστείτε αν μάθετε ότι πίσω από τις κλιματικές μεταβολές κρύβονται μεγαλύτερα ποσοστά υπερθέρμανσης της γης παγκοσμίως, τα οποία θα επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια και θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα μας.