Τετράποδη διπλωματία: Η Τουρκία έστειλε κουτάβι στο Μεξικό

 Τετράποδη διπλωματία: Η Τουρκία έστειλε κουτάβι στο Μεξικό
Η σεισμόπληκτη χώρα εξέφρασε την ελπίδα πως το κουτάβι «θα συνεχίσει την κληρονομιά» του Proteo, του σκύλου ο οποίος σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας.

Η Τουρκία έστειλε στο Μεξικό ένα κουτάβι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αποστολή διασωστών στη χώρα, μετά τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των μεξικανικών σωστικών συνεργείων είχε χάσει τη ζωή του ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

Η σεισμόπληκτη χώρα εξέφρασε την ελπίδα πως το κουτάβι «θα συνεχίσει την κληρονομιά» του Proteo, του σκύλου ο οποίος σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας. Ο εκπαιδευτής του διέψευσε τις φήμες πως πέθανε όταν έπεσαν πάνω του συντρίμμια και γνωστοποίησε πως «εξαντλήθηκε» από το μακρύ ταξίδι και τις πολλές ώρες εργασίας. Ο σκύλος επέστρεψε στη χώρα και διοργανώθηκε μία συγκινητική τελετή αποχαιρετισμού, πριν κηδευτεί.

Το υπουργείο Άμυνας του Μεξικό, το οποίο εκπαιδεύει σκύλους έρευνας και διάσωσης για τις αποστολές τους σε εσωτερικό και εξωτερικό, ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν ανάμεσα σε τρία ονόματα ώστε να «βαφτιστεί» το κουτάβι.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο είχε, επίσης, είχε δημοσιεύει έναν σύνδεσμό ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την πτήση που μετέφερε τον σκύλο από την Κωνσταντινούπολη στην Πόλη του Μεξικού. «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν γνωρίζει όρια ή σύνορα» επεσήμανε το Μεξικό, σχολιάζοντας το τόσο ιδιαίτερο δώρο.

Το κουτάβι έτυχε θερμής υποδοχής από το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Οι εκπαιδευτές σκύλων, οι οποίοι μετέφεραν σε σακίδια τα μικρά που έχουν υπ΄ευθύνη τους, στάθηκαν προσοχή όταν έφτασε ο νέος νεοσύλλεκτος.

Το Μεξικό, μια χώρα που καταγραφεί συχνά σεισμούς, διαθέτει αρκετές πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες με μονάδες σκύλων που ειδικεύονται στην αναζήτηση επιζώντων κατά τις καταστροφές. Τα τετράποδα προκάλεσαν μεγάλη συγκίνηση ανά τη χώρα μετά τον μεγάλο σεισμό του 2017, καθώς οι προσπάθειές τους οδήγησαν σε πολλές διασώσεις.