Πλάνα της Nasa δείχνουν πόσο τρομακτικά τεράστιες είναι οι μαύρες τρύπες (vid)

Πλάνα της Nasa δείχνουν πόσο τρομακτικά τεράστιες είναι οι μαύρες τρύπες (vid)
Η NASA μπόρεσε να καταγράψει μερικά πραγματικά εντυπωσιακά πλάνα από μαύρες τρύπες. Αυτό το υλικό μας έδωσε μια γεύση από το πόσο τρομακτικά τεράστια μπορεί να είναι αυτά τα κοσμικά τέρατα.

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν εδώ και καιρό ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη φαινόμενα του σύμπαντος. Αυτά τα ουράνια αντικείμενα είναι τόσο ογκώδη και πυκνά που δημιουργούν μια βαρυτική έλξη τόσο ισχυρή που τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι οι μαύρες τρύπες είναι ουσιαστικά αόρατες και η ύπαρξή τους μπορεί να συναχθεί μόνο από τις επιδράσεις της βαρύτητάς τους στην περιβάλλουσα ύλη.

Ωστόσο, χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, η NASA μπόρεσε να καταγράψει μερικά πραγματικά εντυπωσιακά πλάνα από μαύρες τρύπες. Αυτό το υλικό μας έδωσε μια γεύση από το πόσο τρομακτικά τεράστια μπορεί να είναι αυτά τα κοσμικά τέρατα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των μαύρων τρυπών είναι ο ορίζοντας γεγονότων τους. Πρόκειται για το σημείο χωρίς επιστροφή, πέρα από το οποίο οτιδήποτε εισέρχεται θα τραβηχτεί αδυσώπητα προς τη μοναδικότητα στο κέντρο της μαύρης τρύπας. Ο ορίζοντας γεγονότων είναι επίσης το σημείο όπου η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας είναι τόσο ισχυρή που παραμορφώνει την ίδια τη δομή του χωροχρόνου.

Τα πλάνα της NASA δείχνουν αυτή την παραμόρφωση σε δράση. Σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό βίντεο, μια μαύρη τρύπα φαίνεται να κάμπτει το φως ενός μακρινού άστρου γύρω από τον ορίζοντα γεγονότων της. Αυτό δημιουργεί ένα λαμπερό δαχτυλίδι φωτός που φαίνεται να περιβάλλει τη μαύρη τρύπα, γνωστό ως δίσκος προσαύξησης.

Ο δίσκος προσαύξησης αποτελείται από αέριο και σκόνη που έχει τραβηχτεί σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα. Καθώς αυτό το υλικό πέφτει προς τον ορίζοντα γεγονότων, θερμαίνεται και εκπέμπει ακτινοβολία με τη μορφή ακτίνων Χ και άλλου φωτός υψηλής ενέργειας. Η ακτινοβολία αυτή μπορεί να ανιχνευθεί από τηλεσκόπια στη Γη και στο διάστημα, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τις ιδιότητες των μαύρων οπών.

Μια άλλη συναρπαστική πτυχή των μαύρων τρυπών είναι το τεράστιο μέγεθός τους. Η μεγαλύτερη γνωστή μαύρη τρύπα, γνωστή ως TON 618, έχει μάζα που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 66 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήλιου μας.