Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρου: Έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19

Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρου: Έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19
Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνολικά 16 έρευνες και εξέδωσε έξι εντάλματα προληπτικής σύλληψης στη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Ζανέιρο στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η βραζιλιάνικη αστυνομία έκανε έφοδο στην κατοικία του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και συνέλαβε δύο προσωπικούς βοηθούς του στο πλαίσιο μιας έρευνας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα, μια από τις πολλές που αντιμετωπίζει ο ακροδεξιός πολιτικός, στοχεύει να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν ο Μπολσονάρου, ένας αμφισβητίας της επιδημίας του κορονοϊού που είχε ορκιστεί να μην εμβολιαστεί κατά του ιού, καταγράφηκε ως εμβολιασμένος σε αρχεία υπηρεσιών υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

Ο Μπολσονάρου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε «έκπληκτος» από την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του, λέγοντας ξανά ότι δεν έχει εμβολιαστεί. «Από την πλευρά μου, δεν υπήρχε τίποτα πλαστογραφημένο. Δεν έκανα το εμβόλιο. Τελεία και παύλα», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του μετά την αστυνομική έφοδο, λέγοντας ότι η αστυνομία κατέσχεσε το κινητό του.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνολικά 16 έρευνες και εξέδωσε έξι εντάλματα προληπτικής σύλληψης στη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Ζανέιρο στο πλαίσιο της επιχείρησης, που είχε στόχο «ένα εγκληματικό δίκτυο» που είναι ύποπτο «για εισαγωγή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού κατά της Covid στα δημόσια συστήματα υγείας», χωρίς όμως να κατονομάζει τον Μπολσονάρου.

Δύο πηγές, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στην επιχείρηση συνελήφθησαν οι Μάουρο Σιντ και Μαξ Γκιγιέρμε, προσωπικοί βοηθοί του Μπολσονάρου από τότε που ήταν πρόεδρος και παρέμειναν βοηθοί του και μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Η αστυνομία τόνισε ότι διερευνούσε «πλαστά δεδομένα» που φέρεται να καταχωρήθηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων για την Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, όταν ο Μπολσονάρου ήταν πρόεδρος. Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού «χρησιμοποιήθηκαν για να παρακαμφθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε η αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπολσονάρου συνέχισε να επικρίνει τα εμβόλια κατά της Covid, διαβεβαιώνοντας αρκετές φορές ότι δεν είχε πρόθεση να εμβολιαστεί, ενώ η πανδημία άφησε περισσότερους από 700.000 νεκρούς στη Βραζιλία.