Μελέτη έδειξε πως οι Βίκινγκς είχαν καταφτάσει στην Αμερική πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο 

Επιμέλεια: Newsroom
Μελέτη έδειξε πως οι Βίκινγκς είχαν καταφτάσει στην Αμερική πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο 
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», εξέτασε μια τοποθεσία στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, όπου έχουν βρεθεί σκανδιναβικά αντικείμενα.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι Βίκινγκς μπορεί να βρίσκονταν στην Αμερική 500 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι Σκανδιναβοί εξερευνητές ήταν πιθανότατα οι πρώτοι Ευρωπαίοι που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Αμερική, πολύ πριν από την άφιξη του Κολόμβου και άλλων εξερευνητών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», εξέτασε μια τοποθεσία στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, όπου έχουν βρεθεί σκανδιναβικά αντικείμενα. Η τοποθεσία, γνωστή ως L'Anse aux Meadows, ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 και θεωρείται απόδειξη της παρουσίας των Βίκινγκς στη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, η νέα μελέτη πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές για την ανάλυση των ευρημάτων και του περιβάλλοντος τοπίου. Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις επεξεργασίας σιδήρου και χαλκού από τους Βίκινγκς, καθώς και ένα δίκτυο από χλοοτάπητες και κτίρια που ταιριάζουν με το στυλ της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι Βίκινγκς ενδέχεται να είχαν δημιουργήσει οικισμό στο L'Anse aux Meadows, και ενδεχομένως και σε άλλες τοποθεσίες της περιοχής. Αυτό θα τους καθιστούσε τους πρώτους Ευρωπαίους που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Αμερική, πριν από τον Κολόμβο και άλλους εξερευνητές κατά εκατοντάδες χρόνια.

Η μελέτη προκάλεσε εξίσου ενθουσιασμό και διαμάχη, με ορισμένους ιστορικούς να τη χαιρετίζουν ως μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση της ιστορίας των Βίκινγκς, ενώ άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι τα στοιχεία δεν είναι πειστικά και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η παρουσία των Βίκινγκς στη Βόρεια Αμερική.

Ανεξάρτητα από τη συζήτηση, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας και των ανακαλύψεων για την κατανόηση του παρελθόντος μας. Καθώς εμφανίζονται νέες τεχνολογίες και τεχνικές, είμαστε σε θέση να ξεκλειδώσουμε νέες γνώσεις για τα μυστήρια της ιστορίας και να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας.