Η στιγμή που ο ουρανός στην Αυστραλία «βάφτηκε» μαύρος (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η στιγμή που ο ουρανός στην Αυστραλία «βάφτηκε» μαύρος (vid)
Η τελευταία υβριδική έκλειψη ηλίου έγινε τον Νοέμβριο του 2013 και η Nasa αναμένει την επόμενη το 2031.

Μια σπάνια ηλιακή έκλειψη ενθουσίασε χιλιάδες ανθρώπους που συνέρρευσαν σε μια απομακρυσμένη πόλη της Αυστραλίας για το καλύτερο σημείο στη Γη για να την παρακολουθήσουν. Ο ουρανός πάνω από το Exmouth στη Δυτική Αυστραλία σκοτείνιασε για περίπου 60 δευτερόλεπτα την Πέμπτη (20/4), όταν η Σελήνη έριξε μια σκιά πλάτους 40 χιλιομέτρων πάνω από την περιοχή.

Η ολική ηλιακή έκλειψη ήταν μέρος μιας σπάνιας υβριδικής έκλειψης, η οποία συμβαίνει μόνο μερικές φορές ανά αιώνα. Μερικές εκλείψεις ήταν επίσης ορατές σε άλλα μέρη της Ασίας και του Ειρηνικού

Αυτή η έκλειψη ξεκίνησε στον Ινδικό Ωκεανό την ανατολή του ήλιου και τελειώνει τη δύση του ηλίου στον Ειρηνικό, με τους παρατηρητές σε διαφορετικά σημεία της διαδρομής της έκλειψης να μπορούν να δουν τις διαφορετικές φάσεις της.

Ορισμένοι είδαν μια ολική έκλειψη ηλίου. Άλλοι είδαν αυτό που είναι γνωστό ως δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη, όπου η Σελήνη είναι πολύ μικρή για να αποκλείσει εντελώς ολόκληρο τον Ήλιο, ή μερική έκλειψη.

Οι τουρίστες και οι επιστήμονες που ταξίδεψαν στο Exmouth πανηγύρισαν καθώς η θερμοκρασία έπεσε, ο ουρανός σκοτείνιασε και βγήκαν τα αστέρια. Ορισμένοι δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η έκλειψη ήταν σουρεαλιστική, «σαν όνειρο», ενώ άλλοι την περιέγραψαν ως «σχεδόν θρησκευτική εμπειρία».

Ο Henry, ο οποίος ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στο ABC News ότι το βρήκε «συγκλονιστικό».

«Είναι μόνο ένα λεπτό, αλλά πραγματικά αισθάνθηκε σαν πολύς χρόνος. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορείς να δεις που να μοιάζει με αυτό», είπε, χοροπηδώντας από ενθουσιασμό στη ζωντανή τηλεόραση.

Η τελευταία υβριδική έκλειψη ηλίου έγινε τον Νοέμβριο του 2013 και η Nasa αναμένει την επόμενη το 2031.