Αυτή είναι η φωτογραφία ενός άνδρα 30.000 ετών

Επιμέλεια: Newsroom
Αυτή είναι η φωτογραφία ενός άνδρα 30.000 ετών
Επιστήμονες ανασυνέθεσαν την εικόνα ενός Αιγυπτίου που έζησε πριν από 30.000 χρόνια, έχοντας στη διάθεσή τους τα υπολείμματα του σκελετού και του κρανίου του.

Πριν από 30.000 χρόνια, ένας Αιγύπτιος άνδρας θάφτηκε στην κοιλάδα του Νείλου σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Nazlet Kater 2 (NK2). Τώρα, με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας, μια ομάδα επιστημόνων από τη Βραζιλία πήρε τα λείψανά του και ανακατασκεύασε το πρόσωπό του.

Τα υπολείμματα οστών του ανακαλύφθηκε το 1980 και οι ανθρωπολογικές μελέτες έδειξαν αρχικά ότι ο άνδρας ήταν αφρικανικής καταγωγής, είχε ύψος περίπου 1,80 μ. και ήταν μεταξύ 17 και 29 ετών, όταν πέθανε.

Αργότερα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Καΐρου, όπου παραμένουν έκτοτε. Ωστόσο, το πρόσωπο αυτού του νεαρού αναδημιουργήθηκε με εξαιρετική λεπτομέρεια για να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή του 30.000 χρόνια πίσω

Τα σκελετικά υπολείμματα υποβλήθηκαν σε τρισδιάστατη ανακατασκευή και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι ερευνητές ειδοποιήθηκαν ότι του έλειπε ένα τμήμα του κρανίου του. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κάποιο δυστύχημα σε ορυχείο, καθώς οι σαρώσεις του σώματός του έδειξαν σημάδια βαριάς εργασίας, η οποία θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στον θάνατό του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε μια αξονική τομογραφία (CT) για την ανακατασκευή αυτού του τμήματος του κεφαλιού του στο τελικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα δημιούργησε πρώτα μια πρόχειρη δομή, προτού χρησιμοποιηθεί η φωτογραμμετρία για την ψηφιακή συρραφή όλων των τμημάτων του προσώπου και τη δημιουργία δύο εικονικών τρισδιάστατων μοντέλων. Το πρώτο είναι μια ασπρόμαυρη εκδοχή του άνδρα χωρίς μαλλιά και με κλειστά μάτια. Η δεύτερη εκδοχή, πάλι, είναι κάπως πιο ελεύθερη στην προσέγγιση αυτού που θα μπορούσε να είναι τότε αυτός ο άνδρας: προστέθηκαν μαλλιά και γένια, τα μάτια είναι ανοιχτά και υπάρχει μία ζωντάνια στο πρόσωπό του.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτός ο σκελετός περιέχει τα παλαιότερα λείψανα Homo sapiens που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και είναι ένα από τα παλαιότερα ευρήματα στον κόσμο. Η ανακατασκευή των χαρακτηριστικών του προσώπου του θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στην κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ομάδα επισήμανε μια βασική διαφορά: το σαγόνι του είναι πιο πλατύ από αυτό του σύγχρονου ανθρώπου.

«Σε γενικές γραμμές, το κρανίο θεωρήθηκε σύγχρονο, αλλά έχει κάποια στοιχεία που τεκμηριώνονται ως αρχαϊκά, δηλαδή τον μεγάλο αναπνευστικό κλάδο της κάτω γνάθου και έναν σαφή προγναθισμό», επισημαίνεται στη μελέτη.