H Johnson&Johnson θα καταβάλει αποζημίωση «μαμούθ» σε καταναλωτές που έπαθαν καρκίνο

Newsroom
H Johnson&Johnson θα καταβάλει αποζημίωση «μαμούθ» σε καταναλωτές που έπαθαν καρκίνο
Σπάει κάθε προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά η αποζημίωση που θα κληθεί να καταβάλει η Johnson & Johnson σε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές που τη μήνυσαν.

Σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια «αγγίζει» η συμφωνία για την αποζημίωση-«μαμούθ» που συμφώνησε να καταβάλλει η Johnson & Johnson για να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές που έχουν γίνει εναντίον της και την κατηγορούν ότι η πασίγνωστη ταλκ της Baby Powder αλλά και άλλα προϊόντα της περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

Αρχικά, η Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλλει αποζημίωση 2 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση των δεκάδων αγωγών εναντίον της, όμως μετά από μια σειρά δικαστικών ελιγμών με αποκορύφωμα την αμφιλεγόμενη αίτηση πτώχευσης «Texas two-step», βάσει της οποίας προσπάθησε να «φορτώσει» την υποχρέωση καταβολής σε μια θυγατρική της, τελικά συμφώνησε στην αποζημίωση-«μαμούθ» των 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις αγωγές τους οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι, το ταλκ στην εμβληματική «Baby Powder» αλλά και άλλα προϊόντα της εταιρείας, τούς προκάλεσαν καρκίνο.

Αργά την Τρίτη 4 Απριλίου, η θυγατρική της Johnson & Johnson, LTL Management, υπέβαλλε για δεύτερη φορά αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία στο δικαστήριο, σκοπός της είναι να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης που θα περιέχει τον προτεινόμενο διακανονισμό σε έναν δικαστή το συντομότερο στις 14 Μαΐου.

Το αστρονομικό ποσό θα καταβληθεί σε τουλάχιστον 60.000 καταναλωτές που αποδέχτηκαν την πρόταση διακανονισμού της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη από τη δεκαετία του 1970, ήταν γνωστό ότι στο βρεφικό ταλκ της Johnson & Johnson εντοπίζονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ο οποίος προκαλεί καρκίνο. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί και για το ότι προσπάθησε, μέσω οργανωμένης εκστρατείας, να αποκρύψει τα στοιχεία των ερευνών που αποδείκνυαν ότι, τα συστατικά στο Baby Powder αλλά και το Shower to Shower ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών σε χιλιάδες γυναίκες.