Η Χούντα «στέρησε» στους «Νοστράδαμος» τη Eurovision: Ο στημένος βιασμός και η κατρακύλα του Τσάρλι (vid)

Η Χούντα «στέρησε» στους «Νοστράδαμος» τη Eurovision: Ο στημένος βιασμός και η κατρακύλα του Τσάρλι (vid)
Η πτώση του θρυλικού συγκροτήματος Νοστράδαμος και το τραγικό τέλος του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου ή «Τσάρλι» την περίοδο της Χούντας στην Ελλάδα.

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1974, οι ABBA με το τραγούδι «Wateloo» κατέκτησαν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στην Αγγλία. Ο δρόμος για το σουηδικό συγκρότημα ωστόσο, είχε ανοίξει όταν το άλλο μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, οι Νοστράδαμος «κόπηκαν» από την Χούντα. Στη θέση τους πήγε η Μαρινέλλα με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ΄ αγόρι μου» που πήρε την 11η θέση.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Οι Νοστράδαμος ιδρύθηκαν το 1971 από τους Στέλιο Φωτιάδη, τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο, γνωστό και ως Τσάρλι και την Αγγλίδα τραγουδίστρια Chris King. Η Δέσποινα Γλέζου, που ήταν μέλος των POLL προσχώρησε στο σχήμα το 1972. Εκείνη την εποχή οι Νοστράδαμος κυριαρχούσαν στην ελληνική ποπ σκηνή. Το 1972 εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισαν την τιμητική διάκριση «Πρωτοεμφανιζόμενου Συνθέτη και Εκτελεστή» (Στέλιος Φωτιάδης) με το τραγούδι «Δώσ' μου το χέρι σου», το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χούντας.

Η επιτυχία τους ήταν τεράστια, μιας και το συγκεκριμένο τραγούδι πούλησε 9.000 αντίτυπα σε ένα μήνα. Το 1973, το γκρουπ έφτασε στο ζενίθ της δημοτικότητας του και έκανε περιοδεία ανά την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Οι Νοστράδαμος κατατάσσονται στον αριθμό 9 σε μια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά ροκ συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1974, το συγκρότημα κέρδισε σε διαγωνισμό της ΕΡΤ, το εισιτήριο για την πρώτη ελληνική συμμετοχή της χώρας μας στη Eurovision.

Το σκάνδαλο και οι συλλήψεις

Κατά την επιτυχημένη περιοδεία τους το 1973, το συγκρότημα ταξίδεψε στη Βόρεια Ελλάδα. Τότε ήταν που οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της Χούντας συνέλαβαν σε ένα ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όπου έμενε το συγκρότημα, τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και τον ηχολήπτη του συγκροτήματος με την κατηγορία του βιασμού μιας 16χρονης, μετά από καταγγελία της οικογένειάς της. «Αποπλάνηση ανηλίκου και αρπαγή επί σκοπό ακολάσίας», ήταν η κατηγορία.

Ο Εξαρχόπουλος (Τσάρλι) αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η κοπέλα ήταν θαυμάστριά τους που είχε ακολουθήσει το συγκρότημα από την Δράμα και εκείνος δεν γνώριζε ότι ήταν ανήλικη. Το κορίτσι βρέθηκε εντός του ξενοδοχείου και λίγο αργότερα επέστρεψε στην οικογένειά της. Η Chris King, τραγουδίστρια των Νοστράδαμος ισχυρίστηκε ότι το 16χρονο κορίτσι έμαθε τον αριθμό του δωματίου του Τσάρλι και τον επισκέφτηκε με την θέλησή της.

Το αντάλλαγμα που ζήτησαν οι γονείς για να αποσύρουν τη μήνυση

Η είδηση των συλλήψεων έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες όλης της χώρας. Αμέσως μετά τις συλλήψεις, ο πατέρας του κοριτσιού πρότεινε να αποσύρει την καταγγελία έναντι ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, συγκεκριμένα 200.000 δραχμών καθώς και ενός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι και συνάδελφοι του Τσάρλι, ενώ αυτός βρισκόταν στη φυλακή, συγκέντρωσαν τα χρήματα και τα έδωσαν στους γονείς της «αποπλανημένης» κοπέλας. Έτσι ο Τσάρλι αποφυλακίστηκε καθώς η μήνυση αποσύρθηκε.

Οι φήμες για στημένη υπόθεση και η λογοκρισία της Χούντας

Μετά την αποφυλάκιση του Τσάρλι, οι φήμες ότι η υπόθεση ήταν στημένη, οργίασαν, όμως ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθούν. Σύμφωνα με κάποια σενάρια, η όλη ιστορία ήταν μια καλοστημένη υπόθεση εκβιασμού από την πλευρά των γονιών της κοπέλας που ήθελαν να κερδίσουν τρία διαμερίσματα, αλλά τελικά κατέβασαν τις απαιτήσεις τους σε ένα υπέρογκο για την εποχή ποσό. Σύμφωνα με μία άποψη, η «αποπλάνηση» μπορεί και να στήθηκε σε συνεργασία με την Χούντα και την αστυνομία, για να χτυπηθεί το συγκρότημα και η ροκ ψυχεδέλεια στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η Χούντα απαγόρευσε τη μουσική του συγκροτήματος από κάθε εκπομπή και παράλληλα στάλθηκε οδηγία σε όλα τα ελληνικά σχολεία που απαγόρευε στους μαθητές να παρακολουθήσουν συναυλίες του συγκροτήματος. Η υπόθεση έβλαψε σε μεγάλο βαθμό το συγκρότημα και ακόμη περισσότερο τον Τσάρλι, ο οποίος ποτέ δεν ανάρρωσε ψυχολογικά από το περιστατικό. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το συγκρότημα κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό συμμετοχής της Eurovision. Ωστόσο, κοντά στην ημερομηνία του διαγωνισμού, το συγκρότημα εμποδίστηκε να διαγωνιστεί στη Eurovision, λόγω του σκανδάλου. Σύμφωνα με την Δέσποινα Γλέζου, οι αριστερές καταβολές της οικογένειάς της έπαιξαν το ρόλο τους την περίοδο της δικτατορίας. Ήταν ανιψιά του Μανώλη Γλέζου και του Γιάννη Ρίτσου...

Η πτώση, τα ναρκωτικά και ο θάνατος του Τσάρλι

Το 1974 ο Τσάρλι και η Chris King αποχώρησαν από το συγκρότημα και δύο νέα μέλη, η Ρένα Παγκράτη (η γνωστή ηθοποιός) και ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος, τους αντικατέστησαν. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, το συγκρότημα διαλύθηκε. Μετά τη διάλυση των Νοστράδαμος, ο Τσάρλι εργάστηκε σε διάφορους χώρους διασκέδασης για να βγάλει χρήματα ώστε να εξοφλήσει τους φίλους που πλήρωσαν την οικογένεια του κοριτσιού. Ενώ προσπάθησε να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα, δεν πέτυχε ποτέ την ίδια επιτυχία που είχε ως μέλος του συγκροτήματος.

Άρχισε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Συνελήφθη στη δεκαετία του '90 για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και φυλακίστηκε. Στο αυτοκίνητό του, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες και είχε στην κατοχή του περίπου 10 κιλά ηρωίνης, τουφέκια Kalashnikov και πιστόλια Magnum. Δεδομένου ότι η ηρωίνη βρέθηκε και στο διαμέρισμα του Τσάρλι, το οποίο μοιραζόταν με τη σύζυγό του, το ζευγάρι συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες συλλήψεις, σχετικές με ηρωίνη, ολόκληρης της δεκαετίας. Στο δεύτερο έτος της φυλάκισής του, λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία της δίκης, ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος (Τσάρλι) πέθανε από υπερβολική δόση στο νοσοκομείο Τζάνειο, στις 21 Μαρτίου 2000, έξι ημέρες πριν κλείσει τα 47...