Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα

 Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα
Τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας εξάρθρωσε η αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ. Οι συλληφθέντες είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας

Πακιστανοί τρομοκράτες με τον «Αρχηγό» να κινεί τα νήματα από το Ιράν

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί, μέλη του τρομοκρατικού - ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου. Συγκεκριμένα, ο «εγκέφαλος» φαίνεται να κατηύθυνε το τρομοκρατικό δίκτυο από το Ιράν και να είναι επίσης Πακιστανός.

Τα δύο συγκεκριμένα άτομα που ζούσαν στην Αθήνα, εντοπίστηκαν από ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική και τέθηκαν κάτω από στενή φυσική παρακολούθηση από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ παρακολουθούνταν και οι τηλεπικοινωνίες τους.

Θα χτυπούσαν εβραϊκό εστιατόριο και είχαν σκοπό να κάνουν και δολοφονίες προσώπων

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να γίνει τώρα η επιχείρηση για την σύλληψή τους, καθώς από την παρακολούθησή τους προέκυψε πως είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν άμεσα τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο που λειτουργεί και ως συναγωγή, στο κέντρο της Αθήνας, αδιαφορώντας πλήρως για τον αριθμό των θυμάτων.

Μάλιστα στις συνομιλίες τους ανακάλυψαν πως είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν και δολοφονίες προσώπων χωρίς όμως να προλάβουν να ακούσουν οι Αρχές ποιους είχαν σκοπό να δολοφονήσουν, ενώ εικάζεται πως γενικά είχαν θέσει δυτικούς στόχους κυρίως αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων.

Παράλληλα με τις δύο αυτές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και αρκετές άλλες προσαγωγές ατόμων, ομοεθνών τους με τους οποίους είχαν επαφές, για τους οποίους όμως δεν προέκυψε τυχόν εμπλοκή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πάντως, από τις Αρχές θεωρείται πως ενδεχομένως υπάρχουν και άλλα άτομα στο δίκτυο αυτό καθώς είναι σχεδόν αδύνατο μία σειρά από τέτοια χτυπήματα να τα έφεραν σε πέρας εντελώς μόνοι τους δύο άτομα γι’ αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται, όπως επίσης κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα αναλυθούν με στόχο την ανεύρεση και τυχόν άλλων στοιχείων γύρω από την τρομοκρατική τους δραστηριότητα και τους στόχους τους.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δράστες είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται.