Γιατί δεν επιτρέπεται το TikTok στα τηλέφωνα εργαζομένων 12 χωρών

Newsroom
 Γιατί δεν επιτρέπεται το TikTok στα τηλέφωνα εργαζομένων 12 χωρών
Περισσότερες από 12 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως, μερικώς ή μόνο στον δημόσιο τομέα το TikTok εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Περισσότερες από 12 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως, μερικώς ή μόνο στον δημόσιο τομέα το TikTok εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Τελευταία η Ολλανδία, η οποία καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους να αφαιρέσουν την εφαρμογή του TikTok από τα επαγγελματικά τους τηλέφωνα.

To επαναλαμβανόμενο αυτό φαινόμενο των απαγορεύσεων έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον. Οι περισσότερες από τις απαγορεύσεις που έχουν εισαχθεί περιορίζονται σε συσκευές εργαζομένων του δημόσιου τομέα ή της κυβέρνησης. Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών εταιρειών μπλοκάρει επίσης μονομερώς την εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πλήρους απαγόρευσης, εάν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του TikTok δεν πουλήσουν την αμερικανική έκδοση της εφαρμογής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μέτρα για τον αποκλεισμό του TikTok από συσκευές κυβερνητικών στελεχών, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών της εφαρμογής και του Δυτικού Κόσμου. Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος έδωσε τον περασμένο μήνα στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες 30 ημέρες για να αφαιρέσουν το TikTok από όλα τα τηλέφωνα και τα συστήματα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI διεξάγουν επί του παρόντος έρευνα κατά του TikTok για παρακολούθηση δημοσιογράφων μέσω της εφαρμογής.

Καθώς οι ανησυχίες σε επίπεδο δημόσιου τομέα για το TikTok εξαπλώνονται, οι ιδιωτικές εταιρείες και τα διαφόρων ειδών δίκτυα αρχίζουν επίσης να αναλαμβάνουν δράση. Αρκετά αμερικανικά κολέγια απαγορεύουν επίσης το TikTok από τα τοπικά τους δίκτυα, επικαλούμενα ανησυχίες για την ασφάλεια.

O CEO του Tiktok, Shou Zi Chew, υποστηρίζει πάντως ότι η πώληση του TikTok σε μια αμερικανική εταιρεία δεν θα μετρίαζε τις ανησυχίες περί θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Αντ' αυτού επισημαίνει τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων που λαμβάνει το TikTok ως καλύτερη λύση. Αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές.