Ανθρώπινο... ποτάμι οργής για την τραγωδία των Τεμπών σε όλη την Ελλάδα: Χιλιάδες κόσμου σε συγκεντρώσεις (vids)

Newsroom
Ανθρώπινο... ποτάμι οργής για την τραγωδία των Τεμπών σε όλη την Ελλάδα: Χιλιάδες κόσμου σε συγκεντρώσεις (vids)
Xιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα για το δυστύχημα στα Τέμπη και ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς καμία συγκάλυψη.

Πλήθος κόσμου διαδηλώνει σήμερα (8/3) εκφράζοντας οργή για το δυστύχημα στα Τέμπη φωνάζοντας πως «είναι έγκλημα».

Το κέντρο της Αθήνας είναι απροσπέλαστο, ενώ και σε πολλές πόλεις της χώρας οι πολίτες διαδηλώνουν για την εθνική τραγωδία, ζητώντας να «πληρώσουν» όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι.

Διαδήλωση

Μεγάλη είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν μέλη συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων της πόλης, φοιτητικών συλλόγων, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλες συλλογικότητες.

Λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

«Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έγκλημα είναι τα Τέμπη», «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», γράφουν σε πλακάτ οι διαδηλωτές.

Προπύλαια: «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί»

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Σύγχρονες-Ασφαλείς-Φθηνές Μαζικές Μεταφορές για τον λαό. Κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους» είναι το σύνθημα που δεσπόζει στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών στα Προπύλαια για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Διαδήλωση

Η συγκέντρωση απλώνεται από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα ενώ συνεχώς καταφθάνει κόσμος.

Κουτσούμπας: «Φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνάνε αυτή τη χώρα»

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνάνε αυτή τη χώρα. Αυτό το σύνθημα αντηχεί σήμερα απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών στα Προπύλαια.

«Είναι μεγάλες, αισιόδοξες, μεγαλειώδεις οι απεργιακές συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια των εργατικών συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών κοινοτήτων, άλλων λαϊκών οργανώσεων, μαζικών οργανώσεων και φορέων του λαού μας. Συνεχίζουμε!» τόνισε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.

Διαδήλωση 5

Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται ομιλίες από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, ενώ προηγουμένως τηρήθηκε από τους συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Μεγάλη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Πάτρα

Μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και συνδικάτων, με κύριο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ηράκλειο: «Φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου πλούτου στο βωμό του κέρδους».

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν: «Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».

Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.

Μεγάλη η συμμετοχή και στα Χανιά

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων (μαθητών και φοιτητών), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά το συλλαλητήριο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, προς την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κατέληξαν, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια. Εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πολίτες.

Διαμαρτυρία και στην Λάρισα

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη διαδήλωση που διοργανώθηκε λόγω της σημερινής απεργίας στην πόλη της Λάρισας. Η πορεία κατευθύνθηκε από το κέντρο της πόλης και έφτασε στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν συμβολικά για να φωναξουν συνθήματα στην πλατεια του ΟΣΕ, και στη συνεχεια κινήθηκαν προς το Γενικό Νοσοκομειο Λάρισαν όπου νοσηλεύονται τραυματίες από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, με την παρουσία κυρίως νέων παιδιών και μαθητών, οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.