Francesinha: To αγαπημένο σάντουιτς της Πορτογαλίας είναι μια «βόμβα» 1300 θερμίδων

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Francesinha: To αγαπημένο σάντουιτς της Πορτογαλίας είναι μια «βόμβα» 1300 θερμίδων
Το «μην το δοκιμάσεις σπίτι» θα μπορούσε να ταιριάξει τέλεια στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μπορεί οι φέτες ψωμιού με ζαμπόν τυρί να θεωρούνται το πιο γνωστό «σάντουιτς» του κόσμου, ωστόσο στην Πορτογαλία το έχουν εξελίξει και με το παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, φημίζονται για ένα τοστ τεραστίων διαστάσεων, το οποίο ονομάζεται Francesinha, δηλαδή «μικρή Γαλλίδα».

Το συγκεκριμένο άντουιτς φαίνεται πως δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Πορτογάλο Daniel Silva, ο οποίος ζούσε στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο το εμπνεύστηκε από το γαλλικό πιάτο Croque Madame, γι’ αυτό άλλωστε και το ονόμασε Francesinha.

Όταν, λοιπόν, επέστρεψε στην Πορτογαλία, ο Daniel τροποποίησε το πιάτο με υλικά και γεύσεις από τη βόρεια Πορτογαλία και το σέρβιρε στο εστιατόριο Regaleira στο Πόρτο. Η αρχική συνταγή ήταν λίγο πιο απλή και χρησιμοποιούσε ψωμί και ψητό μοσχάρι. Η λιχουδιά έγινε γρήγορα διάσημη και εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη. Άλλαξε πολλές φορές και σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της περιοχής.

@thehealchef Episode 10: The Francesinha 🇵🇹 #francesinha #portugal #portuguesefood #sandwich #foryou ♬ Lisboa, Menina E Moça - Carlos Do Carmo

Η Francesinha έχει λευκές φέτες ψωμιού, ζαμπόν, λουκάνικο, τυρί, μπριζόλα, ένα τηγανητό αυγό και μια πικάντικη σάλτσα που το «λούζει» ολόκληρο. Μάλιστα η σάλτσα, η οποία έχει ως βάση της την μπύρα και τις ντομάτες, είναι αυτή που κάνει το πιάτο να ξεχωρίζει.

Βέβαια, λέγεται ότι ο καθένας μας μπορεί να καταναλώσει μόλις δύο Francesinhas το μήνα, μιας και το συγκεκριμένο σάνουιτς αποτελεί μια «βόμβα» 1300 θερμίδων.