Το δημόσιο κινείται για να μην αποζημιωθεί οικογένεια από τη φωτιά στο Μάτι: «Γραμμή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας», λέει ο δικηγόρος

Newsroom
Το δημόσιο κινείται για να μην αποζημιωθεί οικογένεια από τη φωτιά στο Μάτι: «Γραμμή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας», λέει ο δικηγόρος
Έφεση από το ελληνικό δημόσιο κατά της πρώτης απόφασης για αποζημίωση οικογένειας θύματος στην τραγωδία στο Μάτι, με τον δικηγόρο της να ισχυρίζεται ότι είναι ξεκάθαρα γραμμή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Το δημόσιο άσκησε έφεση στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για καταβολή αποζημίωσης ύψους 300.000 ευρώ για ψυχική οδύνη, σε συγγενείς 77χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της στη φονική φωτιά στο Μάτι το 2018.

Το ελληνικό δημόσιο στο αίτημα που κατέθεσε στη διοικητική δικαιοσύνη, επικαλείται έξι λόγους για την άσκηση της έφεσης και μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηρίζει τη φονική πυρκαγιά «περιστατικό ανωτέρας βίας».

Μάλιστα, η έφεση του δημοσίου για να μην αποζημιωθεί θύμα της πυρκαγιάς αναφέρει ότι οι πολίτες είναι συνυπεύθυνοι για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 103 ανθρώπων στο Μάτι.

Χαρακτηριστικά το δημόσιο επικαλείται ότι υπήρχε απαραίτητη ενημέρωση από το σάιτ της Πολιτικής Προστασίας, την οποία δεν έλαβαν σοβαρά οι πολίτες. «Μην εγκαταλείπετε το κτήριο σας εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη», έγραφε η οδηγία που έπρεπε να ακολουθήσουν οι πολίτες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρας Σκύφτας μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ ανέφερε: «Το θέμα δεν είναι η είδηση της έφεσης, αλλά το περιεχόμενό της. Αναφέρονται πράγματα τα οποία έχουν προκαλέσει στην οικογένεια μεγάλους τριγμούς και θλίψη προκειμένου δήθεν το δημόσιο να αποφύγει να δώσει την αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων».

Και πρόσθεσε: Αναφέρει και συνυπαιτιότητα του θύματος διότι δεν έκανε τα πάντα για να αυτοπροστατευτεί, αναφέρεται και σε λόγους ανωτέρας βίας ενώ έχει αποδειχθεί ότι γνώριζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την προηγούμενη μέρα τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με Νο 4 σε βαθμό επικινδυνότητας».

Σε ερώτηση από τους παρουσιαστές της εκπομπής για το σκεπτικό της έφεσης, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι το σκεπτικό του περιεχομένου της έφεσης είναι γραμμή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Να κυνηγήσουν την υπόθεση μέχρι τέρμα...».