Κυκλώνας «σαρώνει» τη Νέα Ζηλανδία: Κάτοικοι ανέβηκαν σε στέγες για να σωθούν (vid)

Newsroom
 Κυκλώνας «σαρώνει» τη Νέα Ζηλανδία: Κάτοικοι ανέβηκαν σε στέγες για να σωθούν (vid)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Νέα Ζηλανδίας, για τρίτη φορά στην ιστορία της, λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ που «σφυροκοπά» τη χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Νέα Ζηλανδία, για τρίτη φορά στην ιστορία της, λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ που «σφυροκοπά» τη χώρα. Πλημμύρες, κατολισθήσεις και κατεστραμμένα σπίτια συνθέτουν την εικόνα.

«Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ είναι το πιο σημαντικό καιρικό φαινόμενο που έχει δει η Νέα Ζηλανδία αυτόν τον αιώνα. Η σοβαρότητα και οι ζημιές που βλέπουμε δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς. «Εξακολουθούμε να σχηματίζουμε την εικόνα των επιπτώσεων του κυκλώνα, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και είναι εκτεταμένες».

Περί τα 2.500 άτομα έχουν εκτοπιστεί έως τώρα, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αναθεωρηθεί καθώς υπάρχουν απροσπέλαστες περιοχές με τις οποίες έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία.Ο υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, Κίραν Μακάνουλι, δήλωσε ότι η Γκαμπριέλ ήταν «ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο».

Τα νερά των πλημμυρών κάλυψαν σπίτια σε ορισμένες περιοχές. Στο Χοκς Μπέι, κάτοικοι κατέφυγαν στις στέγες για να προστατευθούν, ενώ τα στρατιωτικά ελικόπτερα δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν λόγω της κακοκαιρίας.

Κατολισθήσεις γύρω από το Νορθ Άιλαντ παρέσυραν σπίτια και απέκοψαν πολιτειακούς αυτοκινητόδρομους. Περισσότερα από 225.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ο εθνικός πάροχος ενέργειας προειδοποίησε πως οι εργασίες αποκατάστασης μπορεί να αργήσουν ακόμα και εβδομάδες. Οι συνθήκες καθιστούσαν δύσκολες και επικίνδυνες τις εκκενώσεις και τις διασώσεις.

Μία γυναίκα δήλωσε πως η 22χρονη κόρη της αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει έξω από το παράθυρο του δωματίου της, στη μέση της νύχτας, και να κολυμπήσει για να βρει καταφύγιο. Γείτονές της είχαν αποκλειστεί στη στέγη τους, ενώ η στάθμη του νερού συνέχιζε ν΄ανεβαίνει. Το νεόκτιστο σπίτι της βυθίστηκε, όπως και άλλες κατοικίες.

Αγρότισσα από το Ίστ Κέιπ περιέγραψε τεράστιες καταστροφές καθώς οι πλημμύρες μετέφεραν «κορμούς 300 κιλών, τεράστιους κορμούς, τον έναν μετά τον άλλο, που κυλούσαν από τα δασικά δάση πάνω από εμάς». Το νερό «ξεχύθηκε πάνω από τα σπίτια και τα αγροκτήματα των ανθρώπων». «Προετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα. Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για αυτό το μακελειό. Έρχεται κανείς να βοηθήσει;».


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θα «χρειαστεί καιρό» για να διασαφηνιστεί η πλήρης έκταση των προβλημάτων, των καταστροφών αλλά και των θυμάτων του ακραίου φαινομένου. «Δεν γίνει αποκατάσταση εν μία νυκτί. Θα πάρει καιρό, ορισμένα άτομα θα παραμείνουν μακριά απ΄τα σπίτια τους για πολύ καιρό».