Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των καλλιτεχνών την Τετάρτη (15/02)

Newsroom
Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των καλλιτεχνών την Τετάρτη (15/02)
Την Τετάρτη (15/01) ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 12:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι:

  • Κωνσταντινος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος),
  • Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών),
  • Μ. Ανανιάδου (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομενων στο χορό),
  • Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου),
  • Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου),
  • Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Δηώ Καγκελάρη (Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου),
  • Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),
  • Λυδία Κονιόρδου (Πρώην Υπουργός Πολιτισμού)
  • Θάνος Παπαδογιάννης (Εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου).

Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Θέατρο με ανακοίνωσή του, που υπογράφουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Μόσχος, κάλεσε την πολιτεία να εντατικοποιήσει τη διαβούλευση για το Π.Δ. 85/2022 καθώς και τη νομοθετική διαδικασία που θα επιλύει ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει μετά την έκδοσή του Στην ανακοίνωση, στην οποία διαπιστώνεται ότι «οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου προτείνει αφενός την άμεση τροποποίηση του επίμαχου Π.Δ. ώστε η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση να εμπίπτει σε κατηγορία υψηλότερη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λ.χ. με δημιουργία μιας νέας βαθμίδας «Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης», ισότιμης με την Τεχνολογική Εκπαίδευση, την οποία διεκδικούν οι καλλιτέχνες) και αφετέρου, τη μεσοπρόθεσμη νομοθέτηση πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών, μέσα από ίδρυση επιπλέον πανεπιστημιακών τμημάτων παραστατικών τεχνών.

Η προχθεσινή παραίτηση των διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου χαρακτηρίζεται ως «θαρραλέα απόφαση», που συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, ενώ σημειώνεται ότι μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της σχολής (η οποία παραμένει υπό κατάληψη από τους σπουδαστές της), η σχέση με τους διδάσκοντες θα αποκατασταθεί.

Στο μεταξύ, το παράδειγμα των διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού ακολούθησαν χθες (11/02) βράδυ και οι συνάδελφοί τους στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι επίσης παραιτήθηκαν. Οπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, «ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του Π.Δ. 85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών, αλλά και της ρύθμισης (σ.σ.: η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση) που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλλει τις συλλογικές συμβάσεις τους».