Eurovision 2023: Η Νορβηγία είναι από τώρα το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης

Eurovision 2023: Η Νορβηγία είναι από τώρα το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης
Ο χρόνος για τη Eurovision του Λίβερπουλ μετράει αντίστροφα και τα πρώτα μεγάλα φαβορί κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα όμως τραγούδι έχει ήδη ξεχωρίσει.

Το Λίβερπουλ αποτελεί τη φετινή «πρωτεύουσα» της Eurovision. H βρετανική πόλη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού αφού η περσινή νικήτρια Ουκρανία (με τους Kalush Orchestra) αδυνατεί – όπως είναι λογικό – να αναλάβει μια τέτοια διοργάνωση.

Και μπορεί ο μεγάλος τελικός να έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Μαΐου, ωστόσο ήδη αρκετές χώρες έχουν επιλέξει το κομμάτι που θα τους εκπροσωπήσει. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία θα ταξιδέψει στο Λίβερπουλ με το τραγούδι «What They Say», το οποίο θα ερμηνεύσει ο 16χρονος Victor Vernicos. Τι λένε, όμως, τα μέχρι τώρα δεδομένα για το μεγάλο φαβορί της Eurovision 2023;

Σύμφωνα με τα στοιχήματα η Ουκρανία φαντάζει και πάλι ως φαβορί για κατάκτηση, ενώ ακολουθείται από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Τσεχία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κράτος, όμως, που βρίσκεται αυτή στην 7η θέση των στοιχημάτων έχει μια δυναμική που μπορεί να το ανεβάσει στην κορυφή, όσο περνάει ο καιρός. Μιλάμε για τη συμμετοχή της Νορβηγίας, η οποία θα διαγωνισθεί με την 20χρονη Alessandra Mele (η οποία συμμετείχε στο The Voice Norway 2022) και το κομμάτι «Queen of Kings».

Γιατί ενώ το θεωρούμε φαβορί βρίσκεται τόσο χαμηλά στα στοιχήματα; Μα επειδή η συμμετοχή της ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, αφού η τραγουδίστρια με καταγωγή από τη Νορβηγία και την Ιταλία κέρδισε το Melodi Grand Prix 2023.

Ο εθνικός διαγωνισμός της Νορβηγίας για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα την εκρποσωπήσει στην Eurovision μόνο απλή υπόθεση δεν είναι, μιας και αποτελείται από τρεις ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό.

Συνολικά 21 τραγούδια «πάλεψαν» για να εκπροσωπήσουν τη χώρα, ωστόσο η Alessandra και το «Queen of Kings» τα σάρωσαν όλα, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους τόσο από την κριτική επιτροπή, όσο κι από το televoting.

Το electro-folk κομμάτι της με τα Viking vibes κατάφερε να ξεσηκώσει κοινό, ενώ έχει ήδη μπει και στα Παγκόσμια Charts του Spotify, δείχνοντας ικανό να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης σε λίγους μήνες. Είναι ήδη ανάμεσα στα δημοφιλέστερα κομμάτια σε πέντε χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία και Ουγγαρία) και οι Eurofans το αντιμετωπίζουν πολύ θετικά.

Η Νορβηγία θα διαγωνιστεί στο Α’ μισό του Α’ Ημιτελικού στις 9 Μαΐου, διεκδικώντας αρχικά την πρόκριση και έπειτα τη νίκη στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία χρόνια δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά στον θεσμό. Πέρυσι τερμάτισε στη δέκατη θέση, ενώ η τελευταία φορά που βρέθηκε στην κορυφή ήταν το 2009 με τον Alexander Rybak. Ποια η ομοιότητα με τότε και φέτος; Και στα δύο κομμάτια υπάρχει το βιολί.